Статинът е лекарствено вещество, което се използва за понижаване на нивата на холестерол в кръвта. Това намалява риска от развитие на сърдечносъдови нарушения.

 

Учени откриват връзка между употребата на статини и понижаването в чувствителността към инсулин, което може доведе до развитие на диабет тип 2. Те наблюдат, че хората с диабет тип 2, които приемат такива медикаменти, са по-склонни към прогресия на заболяването.


 

Проучването им е публикувано в сп. JAMA Internal Medicine и дава повече информация на клиницистите за употребата статините и кога биха били най-подходящи.

 

При повишени нива на холестерол в кръвта се наблюдава висок риск от развитието на различни сърдечносъдови заболявания, като инфаркт или инсулт.

 

Много хора успяват да поддържат ниските му нива с постоянна физическа активност и консумацията на храни с ниско съдържание на различните мазнини, като например плодове и зеленчуци.

 

За съжаление обаче, заради своята генетична предразположеност, не всички хора успяват да понижат нивата на холестерола в кръвта си по тези начини.

 

Според списанието Medicina Clínica статините, подобно на всички медикаменти, могат да предизвикат различни нежелани лекарствени реакции. Въпреки това наблюдаваните такива са много малко и приемът им при хора с високи нива на холестерол надвишава недостатъците.

 

Учените изследват по-подробно страничните им реакции, за да разберат по какъв начин биха могли да повлияят на отделния индивид.

 

Те откриха, че е възможно да се предизвика намалена чувствителност към инсулин, което води до по-висок риск за заболяване от диабет тип 2.

 

Диабет тип 2 е състояние, при което нивото на захар или глюкоза в кръвта се повишава. Това е така, защото човек не може да произведе достатъчно инсулин или е по-малко чувствителен към него.

 

Тъй като броят на пациентите с диабет се повишава значително, е важно да се разбере по какъв начин влияят различните медикаменти при наличието на такова заболяване.

 

За да го направят проф. д-р Ишак Манси от катедрата по медицина и катедрата по популация и данни в Университет на Тексас и неговите колеги разработват голямо ретроспективно проучване, което разглежда здравните досиета на пациенти от Департамента по въпросите на ветераните между 2003 и 2015 г.

 

Изследователите анализират данни на хора, които имат диабет тип 2 по време на проучването и са на или над 30-годишна възраст.

 

Учените наблюдават, че 55,9% от пациентите, приемащи статини, имат прогресия на диабета по време на периода на изследване.

 

При приложение на статини се забелязва необходимост от последващо лечение с инсулин, повишени нива на кръвна захар и последващи усложнения. Обикновено тези пациенти приемат повече медикаменти.

 

Въпреки направените открития при това проучване, пълното спиране на тези медикаменти не се препоръчва заради строгата индивидуалност на влияние при всеки един човек. Необходимо е по-сериозно задълбочаване по темата.

 

Източници:

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2784799

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025775317309144?via%3Dihub