Упоритата кашлица е проблем, който изисква задължителна лекарска консултация, както поради опасните усложнения, така и поради сериозните подлежащи причини за нея.

 

Затова самолечението не е препоръчително в никой случай. Добре е обаче да знаем как можем да допълним назначената от лекар терапия.


 

За целта можем да разчитаме както на лекарствени средства, продавани без рецепта, така и на продукти от народната медицина и дори на няколко чисто практични домашни мерки, с които да улесним откашлянето. В повечето случаи допълването на лечението с такива средства значително ускорява справянето с упоритата кашлица във всяка възраст.

 

При упорита кашлица – 6 мерки за допълващо и домашно лечение

Упоритата кашлица, независимо дали суха, или влажна и отхрачваща, носи своите неудобства и през деня, и нощем. Затова е добре мерките за облекчаването и да са с траен ефект. Такива предлага както традиционната, така и природната медицина.

 

Лекарствените средства за облекчаване на упорита кашлица са изключително разнообразни, но действието им зависи от индивидуалните особености на всеки пациент. Много лекари споделят, че голяма част от пациентите обичат всеки път, когато ги измъчва упорита кашлица, да се доверяват на един и същ продукт, от чийто ефект са доволни на база на предишни боледувания. Важно е всеки да открие подходящия за себе си продукт. С най-широк спектър на действие сред свободно продаваните лекарства за кашлица са 2 типа от тях:

  • Експекторанти – това са т.нар. откашлечни медикаменти. Те стимулират движението на ресничестия епител на дихателната лигавица и улесняват извеждането на натрупания върху тях секрет. Препоръчват се при влажна кашлица;
  • Супресиращи кашлицата медикаменти – те съдържат продукти, влияещи на кашлечния рефлекс и на центъра за кашлица в мозъка. Препоръчват се по-често при суха кашлица.

И с двата типа лекарствени средства срещу упорита кашлица трябва да се внимава и приемът им да е съгласуван с лекар.

 

Като допълнение към тези продукти може да се ползват и локално действащи на гърлото пастили, които стимулират естественото овлажняване на дихателната лигавица и облекчават кашлицата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Народната медицина също предлага средства, пред които дори упоритата кашлица отстъпва. Можем да разчитаме на:

  • Чай от билки, богати на витамин А – той оказва благоприятно влияние на лигавиците на тялото и облекчава симптомите при повишена тяхна секреция. Сред първенците по съдържание на витамин А са мащерката, босилека и салвията;
  • Инхалации – директното вдишване на парата позволява и затопляне, и овлажняване на лигавицата. Това е комплексен ефект за намаляване позивите за кашлица и за облекчаване на откашлянеот на секрета. Затова инхалации за прилагат успешно и при суха, и при влажна кашлица. Като най-ефективни се посочват инхалациите със запарка от лайка или мента;
  • Мед – това е едно от прилаганите от древността средства срещу кашлица с научно доказани ползи. Консистенцията на меда позволява той да престоява по-дълго върху лигавицата на горните дихателни пътища, което го прави удачен избор за облекчаване на упоритата кашлица вечер и през нощта;

 

Някои чисто практични мерки у дома също може да помогнат за облекчаване на упоритата кашлица и да допълнят назначеното лечение. Дори може да ускорят постигането на лечебния ефекта, особено по отношение на упорита кашлица през нощта.

 

За облекчаване на кашлицата нощем може да се ползва по-висока възглавница по време на почивка или сън. Мярката е ефективна при влажна кашлица вследствие на повишена секреция в областта на носоглътката и горните дихателни пътища като цяло.

 

Позитивен ефект би имало и включването на овлажнител за въздуха вкъщи или просто поставянето на съд с вода върху парното или печката. Колкото по-влажен е въздухът, който дишаме, толкова по-слаби ще бъдат позивите за кашляне. За съжаление, климатикът, като често ползвано средство за отопление, е сред най-мощните пресушители на въздуха вкъщи.

 

Посочените средства имат изявен ефект при лечение на упорита суха или влажна кашлица и може да допълнят назначената от лекар терапия и при деца, и при възрастни.