Голям екип учени от Европа и САЩ търсят общото слабо място на трите коронавируса, които причиняват Ковид-19, атипичната пневмония и близкоизточният респираторен синдром.

 

Ключът към овладяването на трите вируса може би се крие в механизма, чрез който общите им вирусни протеини се прикрепят към рецепторите на здравите клетки, пише научното издание Science.


 

Изследователите се надяват откритията им да помогнат за създаването на първото по рода си лекарство, което ще е ефективно срещу всички коронавируси.

 

Заключенията им обаче първо трябва да бъдат потвърдени чрез по-нататъшни клинични и молекулярни проучвания.

 

Учените от редица университети и институти в САЩ и Европа са извършили сравнителен анализ на взаимодействието между вирусните частици и клетките, които заразяват.

 

С помощта на генетичен скрининг са установили кои фактори могат да прекъснат разпространението на коронавируса.

 

Надеждата се крие в митохондриалния протеин Tom70, който взаимодейства не само със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Ковид-19), но и със SARS-CoV-1 (вирусът, който причинява атипична пневмония).

 

Протеинът Tom70 участва в активирането на имунната система и в сигнализирането при влязъл в тялото вирус. Учените откриват, че вирусният протеин Orf9b (характерен за SARS-CoV-2 и SARS-CoV-1) навлиза в митохондиите, където се свърза с Tom70 и потиска неговата активност.

 

Друг от методите за борба със заразата е чрез влияние върху протеините, които участват в репликацията на коронавирусите.

 

Търсенето на начин да се овладее коронавируса стимулира развитието на биотехнологиите.

 

Тази тема ще бъде на фокус и по време на петото издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, която ще изследва въздействието на пандемията от коронавирус върху биотехнологичната индустрия.

 

Поредицата онлайн издания на конференцията ще се проведе на 22 октомври, от 14:30 часа. Студиото може да се проследи на живо на www.bloombergtv.bg/live, investor.bg, dnes.bg, bgonair.bg, както и в социалните мрежи.

 

Гост във второто онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria ще бъде д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор, Amgen. Тя е бизнес лидер във фармацевтичната индустрия с повече от 20 години опит на българския пазар.