Екип от Колумбийския университет в Ню Йорк, използва компютър със специален чип за изучаването на бактерии. Учените смятат, че чрез този чип могат да чуват „разговорите на бактериите“.

Чипът представлява твърда подложка, върху която се развиват бактериалните колонии. Може да бъде разглеждан като „активно стъкло“, изпълняващо ролята на проводник – метал-оксид.

Изследователите смятат, че чипът би им позволил да „слушат“ т.нар. бактериални биофилми, за които се смята, че причиняват 60-80% от микробните инфекции при хората.

Частта от „бактериалния разговор“, която представлява интерес за учените, включва определен вид молекула, phenazines. Тя се секретира от клетките на бактериите, които притежават физиологична активност.

NEWS_MORE_BOXСмята се, че phenazines допринесат за развитието на бактерии колонии, така че чрез „слушане“ на тези молекули, модифицираният чип може да бъде в състояние да попречи на разпространението на колонията.

Идеята на учените е тези чипове да бъдат интегрирани в различни медицински уреди, като катетри например, с цел лесното проследяване на развитието на бактериални биофилми.