Директно инжектиране на вирус в кръвта може да се ползва като ефикасно средство за лечение на тумор в мозъка. Това показва съвместно проучване на екип от Университета в Лийдс, Англия, и специалисти от Института за проучване на рака в Лондон.

 

Учените установяват, че вирус, който нормално циркулира в природата, може да се ползва като средство за ефективна имунотерапия при пациенти с агресивни форми на мозъчен тумор. Вече има данни, че предложената терапия блокира метастазирането на раковите клетки към други тъкани и органи.


 

Използва се т.нар. реовирус – свободно циркулиращ в природата микроорганизъм, който не самостоятелно не провокира сериозни инфекции при човека. Учените откриват, че попадайки в кръвта, той преминава свободнo кръвно-мозъчната бариера и достига туморните образувания в мозъка. Там се реплицира, т.е. борят на активните вирусни частици се увеличава, те потискат нарастването на раковите клетки и помагат за намаляване размерите на мозъчния тумор. В допълнение е установено, че реовирусът активира вродената защитна система на организма срещу раковите образувания. Благодарение на това към зоната на тумора се насочват голямо количество клетки убийци (Т-лимфоцити), които могат да атакуват и унищожават увредените ракови клетки.

 

За момента данните са само лабораторни, но вече тече по-сериозно клинично проучване за проследяване дългосрочния ефект на иновативната противоракова терапия. Според учените тя ще може да се прилага самостоятелно или като допълнение към други методи за лечение на мозъчен тумор.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Предимствата на новия метод са няколко. Първостепенна роля сред тях има липсата на странични ефекти. Такива се наблюдават при повечето стандартни методи за противоракова терапия - химиотерапия, лъчелечение и др. Установено е, че реовирусните частици атакуват само туморните клетки и не инфектират здравите структури в мозъка. Така страничните последствия от лечението се очаква да се свеждат единствено до леки грипоподобни оплаквания. Освен това лечението на тумор в мозъка с инжектиране на вирусни частици няма да изисква често повтаряне на процедурата. Счита се, че еднократно представяне на вируса в организма ще бъде достатъчно.

 

Това е първото проучване, което доказва, че вирусни частици, ползвани с терапевтична цел, може да преминават кръвно-мозъчната бариера и да с еползват като успешен метод за имунотерапия и стимулиране на имунната система сама да се бори с тумор, при това в мозъка.

 

Обнадеждаващите за момента резултати карат учените да са оптимисти за това, че коварните мозъчни тумори скоро може да бъдат лечими.