Ракът на хранопровода, или езофагеален карцином, е 6-та най-честа причина за смъртност сред всички форми на раково заболяване. Клиничните данни сочат, че средно 20% от пациентите с рак на хранопровода преживяват повече от 5 години след поставяне на диагнозата. Тази мрачна статистика обаче скоро може да се промени към добро.

 

Проучване на американски учени от университета в Тексас показва, че растежът на туморните клетки при рак на хранопровода може да бъде трайно инхибиран при повишен прием на цинк.


 

Ролята на цинка за общото здраве и за превенция на раковите заболявания е известна отдавна и е доказана с много клинични и лабораторни проучвания. При тях е отчетено, че хроничният дефицит на цинк е в основата на процесите, водещи до увреждането на здрави клетки и постепенната им диференциация до туморни.

 

Посоченото проучване на учените от Тексаския университет допълва тези представи. Учените проследяват прекия ефект на цинка върху здрави и съответно върху туморни клетки. Установяват, че неговият потискащ растежа ефект се проявява само върху увредените туморни клетки, но не и върху здравите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В основата на този ефект стои способността на цинка да конкурира калция по отношение на биологичната му активност в клетките. Благодарение на нея цинкът блокира свръхпроводимостта на калциевите канали при туморните клетки. Именно повишаването на тази проводимост е причина за увреждането на здравите клетки и превръщането им в неконтролируемо делящи се ракови такива. Явявайки се конкурент на калция за преминаване през тези канали, цинкът значително забавя деленето на раковите клетки и разрастването на туморните образувания.

 

С посоченото проучване се проследява инхибиращото туморния растеж влияние на цинка само по отношение на рака на хранопровода. Данните обаче са достатъчно обнадеждаващи и се очаква съвсем скоро да се докаже полезното му влияние и при други форми на рак.

 

За момента учените заключават, че получените данни за пореден път затвърждават ролята на рационалното хранене като качествена превантивна мярка срещу рак. Оптималният и редовен прием на цинк трябва да бъде приоритетна задача, особено при хора, генетично предразположени към ракови заболявания или при такива, при които е постигната ремисия на болестта.