Нов естествен защитен механизъм на организма срещу инфекции откри екип от френски, италиански и британски учени.

 


Изследователите анализират как цинкът, тежък метал, токсичен във високи дози, се използва от клетките на имунната система да унищожи микроби, като туберкулозния бацил и Ешерихия коли.


 


Откриването на тази особеност на имунната система за предотвратяване на инфекции е от значение за развитието на нови терапевтични стратегии и разработване на ваксини, смятат авторите на изследването.

 


Отдавна е установено, че за да унищожи микробите, имунната ни система ги лишава от основни хранителни вещества като тежки метали, например желязо. Новото изследване обогатява знанията на учените в тази област, показвайки, че процесът работи и в другата посока. Имунните клетки също са в състояние да мобилизират резерви на тежки метали и особено цинк, за да отрови микробите.

 


От процеса са засегнати два микроба, констатират учените: Mycobacterium tuberculosis и E. Coli. 1/3 от населението в света е засегнато от латентни инфекции, а глобалното разпространение на туберкулозата се увеличава годишно с 2%.

 


Смята се, че някои щамове на E. Coli могат да предизвикат сериозни инфекции на храносмилателната система и пикочните системи.

 

NEWS_MORE_BOX


В клетките на имунната система, които атакуват туберкулозния бацил или E. coli, се наблюдава бързо и трайно натрупване на цинк. На повърхността на микробите се отделят протеини. Тяхната задача е ефективно да премахнат тежките метали, действайки като „помпи“. Това означава, че имунната система излага микробите на потенциално токсични за тях количества цинк. Последните се опитват да се защитят срещу интоксикация, като синтезират повече от "изпомпващите" протеини.

 


Инхибирайки помпите чрез генно инженерство, учените са склонни да заключат, че Mycobacterium tuberculosis и E. Coli стават още по-чувствителни към действието на имунните клетки.

 


Изследването показва, че приемът на цинк може да е от полза за имунната система, когато е необходим на имунната система да унищожи вредни микроорганизми.

 


Учените продължават да изследват тези процеси, като предстои да разберат дали съществуват подобни механизми с използването на мед от организма, например.

 


Изследването е публикувано в сп. Cell Host & Microbe.