Необходимостта да се запали цигара още рано сутрин, може да доведе до сериозна опасност за здравето. Двойно по-висок е рискът от развитие на рак при пушачите, които палят първата си цигара в първите 30 минути след събуждане, става ясно от проучване.

 


Те имат много по-високи нива на никотин и други токсини в организма, отколкото хората, които палят цигара поне един час по-късно след ставане от сън. Установява се, че ефектът не зависи от други навици, свързани с тютюнопушенето.


 


Известно е, че тютюнопушенето увеличава риска от различни видове рак.

 


Никотинът се разгражда в котинин - молекула, свързана с риск от развитие на заболяването, обясняват експертите.

 


Учените от медицинския колеж в Пенсилвания изследват защо само някои пушачи развиват заболяване. Те разглеждат връзката между времето от първата цигара след събуждане и развитието на рак, независимо от продължителността на навика и честотата.

 

 

NEWS_MORE_BOX


Според изследователския екип съществува тясна връзка между времето на приемане на никотина и образуването на ракови клетки.

 


Проучването включва редовни пушачи - 4 775 души с рак на белите дробове и контролна група от 2 835 души.

 


Оказва се, че хората, които палят цигара до 30 минути след събуждане сутрин, са 1, 8 пъти по-застрашени от развитие на рак на белите дробове, в сравнение с тези, които започват да пушат 60 минути след ставане от сън.

 


Проучването е публикувано в Journal Cancer.