Най-важната част от организма е централната нервна система. Тя се състои от мозъка и гръбначния мозък и контролира всяка една функция. Тя е толкова важна, че представлява единствената част от организма, която е „обвита“ в кости. 
 
Мозъкът координира и пресмята всички електрически сигнали, които се изпращат към различните части на тялото. 
 
Мозъкът изпраща електронните сигнали по гръбначния мозък. Разклоненията на гръбначния мозък са гръбначни нерви, които достигат до всички клетки, мускули и органи, откъдето електрическите импулси се изпращат обратно към мозъка.
 
На всяко ниво на гръбначния стълб гръбначните нерви „обслужват“ специфични мускули и органи. 
 
При здравия гръбначен стълб, прешлените са в права линия, а интервертебралните дискове, намиращи се между тях, са плътни и здрави. Тогава е възможно правилно движение на гръбнака, а гръбначните нерви спокойно могат да преминават през него. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Вследствие на инцидент, интервертебралните дискове могат да се разместят, което води до състояние, познато като „сублуксация“. При тези случаи се блокират гръбначните нерви, което може да попречи или блокира електрическите импулси. 
 
Вследствие на състоянието, може да се наруши някоя функция на тялото. Ако то не се лекува, може да доведе до развитие на остеофит, вследствие на което се притискат и увреждат нервите. Симптомите и проблемите, които се появяват, зависят от мястото, на което се случва увреждането.