Рискът от образуване на необичайни кръвни съсиреци, в комбинация с тромбоципения, ще влезе в много редките странични ефекти на ковид ваксината на Johnson & Johnson.

 

Това съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) с уточнението, че ползите от ваксината, произвеждана от Janssen – белгийското подразделение на Johnson & Johnson, продължават да надвишават рисковете.


 

Комитетът по безопасност на лекарствата към EAЛ е проучил осемте докладвани в САЩ случаи на проблеми с кръвосъсирването след поставяне на ваксината. Всички те са били наблюдавани при жени под 60-годишна възраст три седмици след ваксинацията, а един от тях е бил смъртен.

 

От 27 февруари, когато еднодозовата ваксина получи разрешение за употреба в САЩ, до 13 април, повече от 7 млн. души в щатите са ваксинирани с нея.

 

Европейският здравен регулатор разреши употребата на ваксината на Johnson & Johnson на 11 март, но до нейното приложение така и не се стигна, защото започна разследване относно наличието на връзка между поставянето ѝ и образуването на тромбози.

 

В очакване на решението на ЕАЛ, производителят помоли страните в ЕС да не използват ваксината, малко след като бяха доставени първите партиди от нея. От Johnson & Johnson съобщиха, че ще възобновят доставките си за ЕС. България е поръчала 2 млн. от еднодозовата ваксина.

 

На какво се дължат кръвните съсиреци?

 

Проучването на европейския лекарствен регулатор показва, че кръвните съсиреци се появяват на необичайни места, като във вените на мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза) и корема (тромбоза на спланхничната вена), в комбинация с ниски нива на тромбоцитите в кръвта – тромбоципения, а понякога и с кървене.

 

От ЕАЛ посочват, че разгледаните случаи са много подобни на тези, възникнали след поставяне на ваксината срещу Ковид-19, разработена от AstraZeneca.

 

Една от хипотезите на ЕАЛ е, че ваксината може да предизвика силен имунен отговор, с който се обяснява комбинацията от кръвни съсиреци и ниски нива на тромбоцити. Този силен имунен отговор води до развитието на състояние, подобно на това, наблюдавано понякога при хора, лекувани с хепарин – т. нар. хепарин индуцирана тромбоцитопения.

 

Понастоящем патофизиологичният механизъм не е установен и не са идентифицирани специфични рискови фактори.

 

Препоръки за лекарите и ваксинираните

 

От ЕАЛ препоръчват лекарите, участващи във ваксинацията, да получат конкретни и ясни насоки от хемотолози и специалисти по коагулация, за да откриват навреме и да лекуват незабавно засегнатите от това състояние пациенти.

 

Ваксинираните трябва да потърсят медицинска помощ, в случай че получат някой от следните симптоми през трите седмици след поставяне на ваксината:

  • Задух;
  • Болка в гърдите;
  • Подуване на краката;
  • Постоянна коремна болка;
  • Неврологични симптоми, като тежко и продължително главоболие или замъглено зрение;
  • Малки кръвни петна под кожата извън мястото на инжектиране.

 

Повече за ваксината на Johnson & Johnson

 

Ваксината срещу ковид-19 на Johnson & Johnson се прилага при хора на възраст над 18 години. Състои се от вирус от семейството на аденовирусите, който е модифициран, за да съдържа гена за създаване на шиповия протеин, открит във вируса SARS-CoV-2.

 

Най-честите нежелани реакции след ваксиниране са леки или умерени и отшумяват в рамките на 1 или 2 дни след ваксинацията.

 

Тя се прилага в една доза, а клиничните проучвания при 44 000 души показват 67% спад на симптоматичните случаи на ковид-19 две седмици след поставянето й.

 

В групата от 19 630 души, на които ваксината е поставена, 116 се разболяват от ковид-19 в сравнение с 348 случая в групата от 19 691 души, които не са ваксинирани.

 

Все още не е известно дали ваксинираните могат да разпространяват вируса.

 

 

Източник:

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-janssen-ema-finds-possible-link-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-blood