Полово предаваните заболявания са широко разпространена група инфекциозни болести, които на фона на добрата терапия и все по-точна и достъпна диагностика повишават своята честота сред населението. Основно значение за тяхното разпространение има сексът без предпазни средства, честата смяна на партньори – промискуитет, както и наличието на подлежащи заболявания.


Трихомониазата е в групата на полово предаваните болести, която се причинява от паразит – Trichomonas vaginalis. Източник на инфекцията е само опаразитеният човек – болен или паразитоносител (който не проявява симптоми). Основен е половият механизъм на предаване, а с по-малко значение е заразяването от водни басейни, замърсено бельо, тоалетни принадлежности и други.


Бременността, подлагането на йонизиращи лъчения и лечението с естрогени благоприятстват развитието на трихомоните.Инкубационният период варира между 3 и 30 дни, като средно е около 10 дни. Най-често заболяването при жените протича с остър и подостър колпит (възпаление на лигавицата на влагалището). Съпровожда се с парене, сърбеж, паралелно с появата на обилен пенест секрет. Секретът е гъст, жълто-зелен на цвят и с неприятна гнилостна миризма. Ако процесът се разпространи се засягат матка, маточни тръби, яйчници.


При мъжете заболяването обикновено протича безсимптомно или като лек, хронично-рецидивиращ (повтарящ се) уретрит. При хронифициране на процеса се наблюдават тежки уретрити, цистити, простатити и други.


Диагностиката е комплексна и се изгражда на базата на клинична картина, инструментални изследвания и преди всичко изолиране на причинителя. Материалите за изследване се определят от локализацията на оплакванията – това може да бъде влагалищно съдържимо, уретрален секрет, простатен секрет, сперма, урина или кръвен серум.


Вземането на влагалищен секрет се прави след приключване на менструацията при жените. Освен това в случаите на влагалищни манипулации или някакво лечение локално, секретът се взема минимум след 3 дни от приключването на процедурите. При мъжете се взема урина и уретрален секрет.


NEWS_MORE_BOX


От методите на изследване се прилагат няколко – микроскопско изследване – на нативен препарат и оцветителни техники, посявка на хранителна среда и имунологични тестове.


Микроскопското изследване представлява изследване на взетия материал на предметно стъкло. Търсят се подвижни трихомони под микроскоп. Оцветителните техники са допълващ метод, чрез който се осигурява по-добро визуализиране на паразитите. Предимство на този метод е, че позволява диагностициране още в кабинета на лекаря.


Друг метод за изследване е посявка на хранителна среда, който е ефективен особено при безсимптомните форми или при хроничните случаи. Прави се посявка и в рамките на 24-48 часа обикновено се получават резултатите за вида на изолирания микроорганизъм.


От имунологичните методи за изследване се прилагат имунофлуоресцентен метод, ELISA, коагулационен тест за откриване на  антигени. Но поради не особената специфичност и чувствителност не се употребяват рутинно в практиката.


Чрез теста PCR се търси специфична ДНК последователност. Недостатък на изследването е, че не дава информация дали откритите трихомони са живи или не, поради възможността тестът да бъде положителен в случаите на изчистване, след приключило лечение на инфекцията.


Диференциална диагноза на трихомониазата се прави с туберкулоза, гонорея, микотични инфекции и други.