Фармацевтичната компания Moderna сподели, че е започнала проучвания за имунизация на деца под 12-годишна възраст срещу ковид-19.

 

Многократно бе доказано, че вирусът няма твърде тежко влияние върху децата и подрастващите, но въпреки това те представляват една голяма част от населението и играят голяма роля в разпространението на вируса.


 

Досега в САЩ са загубили живота си заради ковид 294 лица под 18-годишна възраст.

 

За да бъде постигнат стаден имунитет, трябва да бъде ваксинирано поне 80% от населението, а това няма как да бъде постигнато без ваксиниране и на малките представители.

 

Засега одобрените препарати са приети за употреба върху възрастни лица. Американската фирма започна и проучване за подрастващи, чиито резултати се очаква да бъдат публикувани през юни.

 

В проучването са включени над 6000 участника на възраст между 6 месеца и 12 години.

 

Съотношението риск-полза при по-младите пациенти се изчислява по-различно в сравнение с възрастните, тъй като за децата някои странични ефекти са още по-опасни.

 

Учените твърдят, че ваксините, които в момента се разработват ще бъдат по-подходящи за приложение върху деца от досега наличните.

 

Ползите на детската ваксинация са както директни, така и индиректни. Имунизацията премахва дори малкия риск от възникване на тежка инфекция при деца, а също премахва риска от възникване на усложнения, като мултисистемния възпалителен синдром, който се наблюдава при по-младите пациенти.

 

Индиректните ползи са свързани с ограничаване на разпространението на вируса.

 

Има проучвания, които сочат, че децата под 10-годишна възраст по-рядко се заразяват с вируса и следователно по-рядко го разпространяват. Въпреки това, по-рядко не означава никога и именно заради това учените изследват приложението на ваксините и в по-младите групи.

 

В последните месеци броя заразени младежи се увеличи. Милиони деца са били заразени с вируса и колкото по-големи са бройките, толкова по-чести са и потенциалните усложнения.

 

Освен физиологичните смущения, пандемията значително повлиява и физическото и умственото развитие на децата. Липсата на адекватно училищно обучение и социализация оказват вредно влияние върху тях и тяхното бъдеще, а това значително натоварва и родителите.

 

Дори и ваксините да бъдат одобрени за употреба при деца, те не бива да се приемат за единствен инструмент за предпазване от вируса. Добрите хигиенни навици, социалната дистанция и другите наложени мерки не трябва да бъдат забравяни.

 

Източник:

https://medicalxpress.com/news/2021-03-experts-vaccinate-children-covid.html