Три грипни щама ни атакуват този сезон. Както всяка година и тази можем да избираме дали да се ваксинираме.
 
Според епидемиологът проф. Мира Кожухарова вариантите са два – да се преболедува, вследствие на което организмът да си изработи имунитет или да се прибегне към профилактична ваксинация.
 
„Грипните вируси успяват да се променят, така че да трябва да се ваксинираме година след година“, обясни Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.
 
“Не може да се каже, че непременно един щам е по-опасен от другите. По принцип грипът е сериозно заболяване, към което трябва да се отнасяме сериозно и не случайно тези препоръки за противогрипната ваксина вече ги има. Сега е моментът да започнат хората да се ваксинират”, посочи още тя.
 
Увеличаване на заболелите от грип се очаква в края на тази и в началото на следващата година, обясни специалистът.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По думите на проф. Кожухарова симптомите на грипа в много голяма степен наподобяват симптомите на острите респираторни инфекции, които вече наблюдаваме.
 
Традиционното нарастване на броя на заболелите вече е факт, но причинителят не е грип.
 
През изминалата седмица броят на регистрираните заболели е 2 пъти по-висок, отколкото в предходната седмица, отбеляза още епидемиологът.
 
„Грипната ваксина е препоръчителна в България, така че в крайна сметка е въпрос на лично решение, но към това решение е редно да ни подтикне нашият личен лекар, който да ни обясни рисковете, които поемаме“, категорична бе проф. Кожухарова.
 
Тя обаче увери, че по принцип грипните ваксини са добре поносими.
 
Вижте още по темата за грипа във видеото

 

 


 

Още новини от България и света четете на www.bgonair.bg