На 13 март екип от хирурзи от университета Стеленбош и Тайгърбърг Хоспитъл (Tygerberg Hospital) в Кейптаун, ЮАР обявиха пред света, че са извършили първата успешна трансплантация на пенис. Реципиентът е млад мъж на 21 години, който се е решил да се подложи на интервенцията и тя е реализирана на 11 декември миналата година.

Трансплантацията е извършена под ръководството на проф. Андре ван дер Мерве, който е началник на Клиниката по урология. Асистират му проф. Франк Граеве, началник на Клиниката по пластична хирургия и проф. Рафи Мууса, ръководител на факултета по медицина и здравни науки. В екипа по научния проект влизат и тесни специалисти, в това число пластични хирурзи, психолози, специалисти по етични въпроси, координатори по трансплантациите и други.

След девет часа прецизна работа в операционната младият мъж има своя нов полов член, получен от трупен донор. Едва преди броени дни екипът извършва окончателната си преценка за своя успех – трансплантацията е напълно успешна, което я въвежда в историята в тази област на медицината.

Нещо повече, от екипа споделят, че са очаквали пълното възстановяване на мъжествеността на пациента им да се получи две години след операцията, но се е случило неочакваното за тях отлично бързо възстановяване. В момента младият мъж може безпроблемно да уринира, постига ерекция и еякулация и води пълноценен полов живот, изпитвайки оргазъм при сексуалния акт.

Това е вторият опит за трансплантация на мъжки пенис. Резултатът от предишната не бил така благополучен и то не за друго, а защото реципиентът тогава не успял да свикне с мисълта за чуждата тъкан.

По думите на водещия екипа в ЮАР множество млади мъже биват фатално осакатявани при обредно обрязване, вследствие на усложненията от неправилното му извършване. По неофициални данни наложилите се ампутации при подобни случаи наброяват по 250 на година в страната. Успехът на трансплантацията според него дава надежда за пълноценен живот на увредените младежи, които преживяват твърде тежко това свое увреждане. Нова надежда е и за мъжете преживели рак на пениса или друго заболявание.

NEWS_MORE_BOXПо мнението на водещи световни специалисти в областта трансплантацията на пениса не бива да се приема за особен пробив в медицината, тъй като при операцията се извършва единствено съединяване на микроскопични нерви, кръвоносни съдове и семепроводи, което се прави рутинно при обратна вазектомия. Такава е позицията на д-р Бенджамин Дейвис,  който е доцент по урология в Университета на Питсбърг, началник на клиниката по урология в болницата към него, поместена в популярното издание Forbes. Той посочва, че успехът при този вид операции не е самата хирургична интервенция, а придружаващото лечение за постигане функционирането на присадения орган, в това число и имунната терапия, която се предприема, за да се предотврати отхвърлянето на присадения орган.

Успехът на трансплантацията според Дейвис се дължи и на факта, че при мъжа е запазен един сантиметър от пениса му, което позволява съхраняването на способностите за оргазъм и еякулация, но за постижение може да се смятат ерекцията и уринирането.

Според него обаче медицинската общност трябва да насочи усилията си по-скоро към ограмотяване на населението в районите, където се появяват проблеми след извършване на циркумцизия и насочването им към квалифициран персонал, който да провежда манипулацията според медицинските стандарти, вместо да се търсят варианти за помощ на пострадалите с предлагането на трансплантация на пенис.