Урбанизираният начин на живот се свързва с висок риск от редица патологични състояния – метаболитни, гастроентерологични, бъбречни, ендокринни, кардиоваскуларни и др. Засегнати са почти всички системи.


1. Вода

Недостатъчното количество вода води до концентриране на урината и увеличава риска за утаяване на различни кристали, което в крайна сметка може да доведе до формиране на конкременти и нефролитиаза. Нормално, здравият човек трябва да приема поне 2 литра течности на ден. В забързаното ежедневие това изглежда е трудна задача, но не и, ако носите постоянно със себе си бутилка вода. Дори да изглежда малко обсесивно за много хора, през последните години се появиха и редица приложения за телефони, които ви напомнят да приемате течности, можете да вписвате какво количество сте приели, както и да получите изчисление колко още ви е необходимо. При повишена физическа работа, високи температури, повишено потене, диария и др. количеството трябва да е над 2 литра.


 

При пациенти с гломерулонефрити в релапс обаче количеството приемани течности трябва да бъде редуцирано, като се прилага освен всичко и диуретична терапия за намаляване хиперволемията и отоците.

 

2. Често уриниране

Оптимално, човек трябва да уринира на всеки 2-3 часа. Задържането на урина в пикочния мехур увеличава риска от формиране на конкременти, поради утаяване на кристали. Увеличава се и възможността за везико-уретерален рефлукс на урината, което е предпоставка за тежки инфекции, хидронефроза и бъбречна недостатъчност. Поради естеството на работата си, много хора забравят да уринират или дори задържат урина при позив с часове. Дори да не изпитвате нужда да го правите, трябва да го правите.

 

3. Плодове

В урината има постоянно равновесие между конкременто-образуващи и протективни фактори. Цитратът един от протективните фактори, който предотвратява утаяването на кристалите пикочна киселина. При мъже уратните конкременти са най-често срещани. Особено пациенти с хиперурикемия, освен спазване на диета е важно да приемат и големи количества цитрат, под формата на цитрусови плодове, ябълки, моркови и др. Големите количества вода и цитрат водят до алкализиране на урината и предотвратяват формирането на уратни конкременти, чието утаяване се благоприятства от кисела среда (pH<6,5). Обратна е зависимостта при струвитните конкременти, които се получават при уроинфекции с Proteus. Тяхното утаяване се благоприятства от алкална среда и тогава целта е подкисляване на урината. Калциевите конкременти не се влияят особено от pH на урината. Други протективни фактори освен цитрата са магнезий, цинк, пирофосфат и др.

 

4. Месо и колбаси

Диетата богата на протеини е натоварваща за бъбреците и води до хиперфилтрация. Особено пациенти с повишен креатинин, урея, пикочна киселина, гломерулонефрити, пиелонефрити, уроинфекции и др. трябва значително да редуцират приема на протеини до 1г/кг телесно тегло/ден. Разбира се, дори ако сте здрави, всекидневната консумация на месо и колбаси е вредна. Месото и месните продукти покачват и нивата на пикочната киселина.

 

5. Сол

При пациенти с нарушена бъбречна функция, повишен креатинин, урея, пиелонефрити и др. е важно редуциране до минимум приема на сол. Тя води до повишаване на креатинина, влошаване на бъбречната недостатъчност и хидронефрозата, влошаване на отоците и ретенцията на урина.

 

6. Диуретични билки

Абсолютно доказан ефект и широко приложение намират редица диуретични билки при нефролитиаза, пиелонефрити, простатити, уроинфекции и др. състояния, в съчетание със стандартната терапия. Сред най-ползваните и популярни такива билки са червената боровинка, мечото грозде, бялата бреза, бабини зъби, хвощ и др. В повечето случаи се ползват препарати, които са комбинирани и стандартизирани – могат да бъдат таблетки, дроги за варене, филтърчета за запарки и др. Освен диуретично действие, те показват и добро антисептично и противовъзпалително действие върху пикочо-половия тракт.

 

7. Физическа активност

Тежките физически усилия водят до рабдомиолиза и повишаване на серумния креатинин, което обременява бъбречната функция. При пациенти с налични бъбречни заболявания в периода на лечение, физическите усилия трябва да бъдат ограничени.

 

8. Топлина на кръста и краката

Най-вероятно винаги сте се подигравали на баба си, която цял живот ви обяснява да си пазите топло на кръста и краката. Нямате идея всъщност колко е била права. Студеното време изостря бъбречната симптоматика и е предпоставка за възникване на уроинфекции. Когато излизате по това време на годината, се убедете, че кръстът ви е покрит с дебел слой плат и пух.

 

9. Контрол на кръвното налягане и кръвната захар

Неконтролираното артериално налягане и неконтролираният диабет са едни от водещите причини за бъбречна недостатъчност и нарушена бъбречна функция. Високото артериално налягане и неконтролираният диабет водят до увреждане на гломерулите и нарушаване на филтративната им функция. Затова е важен скринингът на артериалното налягане и серумната глюкоза.

 

10. Лекарства

Почти всички лекарства в крайна сметка се отделят чрез бъбреците и натоварват тяхната функция. Никога не злоупотребявайте с лекарствата без лекарско предписание и не ги приемайте без основателна причина. Сред лекарствата с най-висок нефротоксичен ефект са – аминогликозидите, нестероидните противовъзпалителни средства, контрастни вещества при различни изследвания, алкохол и много, много други. При пациенти с налични бъбречни заболявания и влошена бъбречна функция е изключително важно коригиране на дозата на лекарствата, внимателно проследяване на бъбречната функция и мониторинг на серумната концентрация на приеманите лекарства.