1. Следете редовно официалните информационни потоци

През този труден за целия свят период, ни засипва отвсякъде медийна информация. В цялата тази суматоха е трудно за обикновения човек, който не е медицинско лице да разпознае фейкнюз (фалшивите новини) и грешни съвети. Затова е добре да следите официалните информационни потоци – Министерство на здравеопазването, включвания на Националния оперативен щаб, Световната здравна организация. Разбира се, може и нашата специализирана медия, която следи всички събития около COVID19. Важно е да следите редовно официалните източници, за да се информирате навременно за локални и национални промени в обстановката – например актуални препоръки, затворени градове и др. Избягвайте непроверени източници, тъй като в целия информационен поток различни неквалифицирани лица се изказват по въпросите, касаещи COVID19, често с грешни и недоказани препоръки.


2. Социална дистанция


Липсата на ваксина и официално одобрен медикамент означава, че за момента единственият ни ефективен метод за ограничаване на пандемията е чрез социално дистанциране – избягвайте места със струпване на много хора и контакти с други хора, дори близки, и особено по възрастни (над 55-годишни). Особено важно е да избягвате струпването в магазини и аптеки, където наблюдаваме през последните дни, че противно на препоръките, се случва натрупване на хора. Когато ви се налага да бъдете на такова място – магазин, аптека, градски транспорт и др. е препоръчително да носите маска, обикновена или хирургична по възможност. Не е препоръчително маската да се носи повече от 2 часа.

Поради изчерпването на всички видове маски, по стечение на обстоятелствата, може и с платнена, поне трислойна, която веднага след това трябва да бъде изпрана и изгладена.

 

Високоспециализираните маски N95, FFP2, FFP3 са маски за медицински персонал в директен контакт със заразно болни и не са предвидени за всекидневна употреба! 

 

Поради масовата психоза и изкупуване на маски от обикновени граждани или от недобронамерени търговци, се създаде дефицит на предпазна екипировка, която е жизненоважна за медицинските екипи. Ако разполагате с такива маски, по-добре ги дарете на някое болнично заведение, където наистина се нуждаят от тях.


Ограничете контактите си не само с външни лица, но и вкъщи, както и срещи и групови събирания с приятели и неприятели. Самостоятелният живот в момента е най-препоръчителен при възможност и особено ако се срещате с хора през деня. Особено важно е да не се срещате с по-възрастните си роднини (баби, дядовци и др.) и др. лица над 60-годишна възраст и такива с хронични заболявания, тъй като рискът за тези групи е най-висок. Според официални данни към момента смъртността при 40-49-годишните е 0,4%. При хората между 50-59 тя рязко се покачва до 1,3%, което означава малко над три пъти повече. При 60-69-годишните е 3,6%; при 70-79-годишните е 8%, а при хората над 80 години достига и до 20%. Смъртността е различна в различните държави и региони, но това са данните за целия свят. 


Ако ви се налага да се срещнете с възрастен човек и това е неотложно, предпазете себе си и него с маска и спазвайте дистанция от 2 метра (която трябва да спазвате и с всички други). Както знаем, важно е и редовното правилно и продължително измиване на ръцете по техниката на СЗО, а при невъзможност, дезинфекция с дезинфектант или етилов спирт 70%. Не е редно да се използва етилов спирт с концентрация над 70%, тъй като високите концентрации етилов алкохол водят до спазъм на кожните пори и невъзможност за достигане на антисептика до микроорганизмите, което го прави на практика неефективен.


3. Пазаруване?

При такова трудно положение е трудно да се намери баланса между наличието на достатъчно продукти вкъщи, така че да не излизаме и да не се презапасяваме. 

 

Още през първите дни ужасно много хора започнаха да се презапасяват с основни продукти, сред които странно и тоалетна хартия? Даже на места тя вече е дефицитна. Обективно, това единственото разумно обяснение е, че изглежда  като превантивна успокоителна мярка за личността, че няма да излиза дълго от вкъщи. Спокойно, дори да нямате тоалетна хартия, невинаги човечеството е имало. Комично, някои предположиха, че скоро можем дори да започнем да търгуваме с тоалетна хартия, заради превръщането ѝ в дефицитен продукт.


По отношение на хранителните продукти – една добра възможност за избягване струпването на много хора на едно място е онлайн пазаруването на хранителни продукти. Тази мрежа също изглежда започва да се пренатоварва през последните дни, тъй като и без това са малко компаниите в България, които се занимават с това.

 

Ако сте част от семейство - препоръчително е само един член на семейството да пазарува, при това протектиран, през няколко дни, но не по-често. Добра идея е това да е по-млад член от семейството - логично е обяснението за това предвид статистиките за смъртността по-горе, въпреки че зарази ли се един е много вероятно да бъдат заразени и другите членове.


Един човешки съвет, който мога да дам, е да се убедите, че Вашият възрастен, самотноживеещ съсед или познат има всичко необходимо, вместо да постъпваме егоистично. През последните дни беше обявена и официална телефонна линия, на която могат да се обаждат възрастни самотни хора, които общината да снабди с основни продукти, както и други доброволчески инициативи.


4. Не пътувайте

След всички обяснения за социалното изолиране, може би е излишно да споменаваме, че е силно непрепоръчително да пътувате между градовете и държавите в този момент, когато целта е да ограничим разпространението на коронавируса. Пътуването само създава предпоставка за възникването на нови случаи и засягане на нови области.


5. Медицинска помощ

Както знаем, в момента са ограничени до нула плановите операции и прегледи. Ако имате съмнения за инфекция с коронавирус и/или имате грипоподобни симптоми е важно да не посещавате лично общопрактикуващия си лекар, а да се свържете с него по телефона. Той ще ви даде повече насоки за това дали е възможно да Ви прегледа или е необходимо да бъдете транспортирани със специализиран екип и Ви се вземе проба за COVID-19. Специализирани препоръки за бременни, насоки за прегледи и др. подробна информация е качена на сайта на Министерство на здравеопазване. Изключително важно е при тези групи да има контактна връзка с последяващите специалисти или лечебното заведение, където те работят. Някои специализирани акушеро-гинекологични болници успяха да организират системи за комуникация с пациентите си. 


6. Карантина

Ако Ви е наложена карантинна мярка я спазете стриктно и постъпете отговорно. През последните дни бяхме свидетели на шокиращи случаи на пациенти, които бягат или не спазват карантината си. Така застрашавате не само живота на останалите около Вас, но и Вашия личен като се лишавате от специализирана медицинска помощ и проследяване на състоянието – подобрението на симптоматиката не е категоричен белег за оздравяване. Необходими са две последователни отрицателни проби, за да се приеме, че пациентът е излекуван.


7.  Сигурни ли сте, че се предпазвате правилно?

Много хора по улиците не само че ползват излишно специализирани медицински маски за контактен медицински персонал, но ги използват и неправилно. Масово се разхождат хора с маски, непокриващи носа им, което обезсмисля целия акт. Не пипайте маската от външната страна и не се докосвайте до нея – идеята ѝ е, че спира патогените, ако има такива и те могат да се адсорбират по външната страна. Убедете се, че маската ви е плътно прилепнала около носа и устата – обикновените хирургични маски от горната си страна имат по-твърда част, която се огъва около носа, така че да пасне по-плътно. Ако ползвате ръкавици, не пипайте с тях лицето си, не пипайте маската си – това обезсмисля също целия акт на предпазване.

 

Виждаме ефекта от липсата на елементарно медицинско образование на ниво училище – масово граждани не знаят как точно да използват протективни консумативи, което хаби така или иначе ограниченото им количество напразно.


Освен личните предпазни средства и високата лична хигиена, важна е и поддръжката на висока хигиена вкъщи. Почиствайте пода след минаване с обувки отвън редовно с препарат, дръжки на врати, мивки и др. Изпирайте редовно дрехите си, с които излизате и ги дръжте в „по-външни“ помещения – те също могат да бъдат преносители на патогени.


8. Психическо здраве?

Оттук започват съветите как да оцелеем психически в този период? Макар и вкъщи, радвайте се, че сте здрави и се опитайте да се възползвате максимално от този период за почивка и самоусъвършенстване. Животът в крайна сметка продължава. Ако обаче не ограничите информационния си поток, твърде възможно е да прегорите.


Опитайте се да продължите да живеете естествено, независимо от ограниченията – използвайте интерактивни приложения, за да продължите максимално ефективно работата си и обучението си. Може би най-накрая е и време да свършите домашните задължения, които отдавна отлагате.


9. Спорт

Може би вкъщи и спорт звучат оксиморонно, но това далеч не е така. Дори без гирички и ластици и никакво оборудване, има безброй много упражнения и тренировки, които можете да направите само със собствено тегло вкъщи. Важно е да не се заседявате прекалено в този период – това е моментът, в който можем да очакваме обостряне на някои хронични заболявания като артериална хипертония, гастрити, заради лошото хранене, затлъстяване и много др. Безброй клипове и програми в интернет пространството циркулират за различни тренировки вкъщи.


10. Занимания?

Ако досега не сте имали време да се докоснете до домашния уют и занимания, може би сега е моментът да ги преоткриете. Гледане на филм вкъщи, видеоигри, четене на книга, която отлагате от няколко години, бордовите семейни игри (в случай, че няма начин да избегнете някого вкъщи или просто никой от вас не излиза, защо пък да не изиграете една игра...), картите, рисуването, музиката, плетенето, цветарството и др. позабравени традиционно занимания вкъщи може би ще станат отново популярни и ще се върнем малко по-назад към 90-те и 20-те, когато тези хобита бяха по-предпочитани.