Редовно всеки човек трябва да изследва определени физиологични показатели и параметри. При хората с хронични придружаващи заболявания, те изискват редовно проследяване и контрол. Кои са изследванията, които е препоръчително да правим периодчно?

 

 


1. ПКК с диференциално броене + CRP + CYE

Пълната кръвна картина с диференциално броене е едно изключително неспецифично изследване, което е съчетание с C-реактивния протеин и скоростта на утаяване на еритроцитите може да покаже наличие на възпаление и инфекция, суспектен туморен процес, анемия, костно-мозъчни смущения и др. хематологични патологии. Макар и неспецифично изследване, то е винаги първа линия при всяко едно съмнение, в съчетание с други панели.


2. Глюкоза

Изследването на серумната глюкоза друго също нетолкова специфично изследване, което обаче дава възможност за бърз скрининг за диабет. Различни са нормите на различните лаборатории, но стандартно границата е около 3,8-6,0 mmol/l. Важно за изследването е, че то се провежда сутрин на гладно. Изследването е на стойност два лева, а с профилактичното му провеждане може да се предотвратят усложнен втори тип диабет, диабетна нефропатия, ретинопатия, полиневропатия и др.

Ранното установяване на диабет втори тип дава възможност за един добър контрол на заболяването и минимални усложнения във времето. Установяването още отрано на инсулинова резистентност преди да се стигне до диабет дава възможност за забавяне или евентуално дори предотвратяване развитието на диабет само чрез промяна в начина на живот – редукция на телесното тегло, диета, отказ от алкохол и тютюнопушене и др.

 

3. Липиден профил

Хиперхолестеролемията е често срещано хередитарно заболяване – липсата на контрол върху LDL и VLDL холестерола е сред номер едно причини на кардио-васкуларни инциденти (инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт и др.). При млади хора дислипидемията невинаги изисква лечение със статини – промяната в начина на живот, диета, редукцията на теглото и активната физическа дейност могат да нормализират профила. Това обаче не важи за тежките форми на наследствена хиперхолестеролемия, която е причина за ранни съдови инциденти.


4. Образни изследвания и ЕКГ

Към редовните профилактични изследвания е важно да прибавим и някои образни – ехография на коремни органи, ехокардиография, рентгенова снимка на бял дроб (особено при пушачи) и др. С тях може да се установят рано преди възникването на необратими усложнения хепатити, туморни процеси, сърдечно-клапни дефекти и др. ЕКГ-то (електрокардиограмата) не спада към образните изследвания, но тъй като говорим за сърце, е редно да го споменем. То е също абсолютно задължително профилактично изследване, с което могат да се установяват различни ритъмно-проводни нарушения. Нелекувани във времето, те могат да доведат до сърдечносъдови инциденти, изменения в миокарда и сърдечна недостатъчност.


5. Изследвания при жените

Редовните гинекологични прегледи са изключително важни за всяка жена – мамографията и цитонамазката са абсолютно задължителни, с които може рано да се открие и лекува рак на гърдата и рак на матката и маточната шийка. Ехографията на яйчници и матка е друго изследване, с което се установява синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза, тумори и др. Честотата на някои заболявания като тиреоидит на „Хашимото“ е с много по-висока честота при жени, затова е важно скринирането и на TSH при жените, особено при наличие на близък със заболяването.


6. Изследвания при мъжете

Други заболявания са с много по-висока честота сред мъжкия пол. Разбира се, невъзможно е да се прави скрининг за всички тях, но по отношение на мъжкия пол е важно след 50-годишна възраст да се изследва скринингово PSA (Prostate Specific Antigene – простатен специфичен антиген), който е маркер за рак на простатата. Ехографията на простатата и ректалното дигитално туширане са също задължителни изследвания, с които се диагностицира доброкачествената старческа простатна хиперплазия и ракът на простатата. При мъже с фамилна обремененост е редно дори много по-рано да се започне със скрининга – след 40-45 години, като се прави ежегодно.


7. Хепатит B и C, ХИВ

Изследванията за хепатит B, C и HIV са напълно безплатни целогодишно в България и всеки може да се тества за няколко минути в центровете по сексуално здраве. Хепатит B и C могат да бъдат изключително безсимптомни или малосимптомни заболявания – с хронична и лесна уморяемост, отпадналост, с или без тъпа болка в дясното подребрие. Ранното откриване дава възможност за пълно излекуване на хроничните хепатити с минимална чернодробна увреда. Нелекувани във времето, те водят до чернодробна цироза и смърт. Освен по кръвен и полов път, не бива да се забравя, че хепатит B се предава и по битов път със слюнка и пот. Скринингът е напълно безплатен и може да спаси живота, а и този на Ваши близки и партньори. Освен с бързи тестове, добър начин на скрининг за хепатити е и ежегодното изследване на чернодробните ензими ASAT, ALAT  и ГГТ.


8. Полово-предавани болести

Редно е всеки човек, ако не се е тествал до момента, да го направи, или при смяна на половия партньор, или планиране на бременност, да се тества за различни полово-предавани инфекции – ХИВ, сифилис, хламидия, HPV (човешки папилома вирус), хепатит B и C, гонорея и др. В лабораториите те се предлагат като пакети за изследване за полово-предавани болести. Много от тези инфекции протичат хронично и безсимптомно. Например хламидията остава безсимптомна инфекция при около 80% от жените. Нелекувана тя може да доведе до стерилитет или усложнена бременност.


9. Бъбречен скрининг

Бърза оценка на бъбречната функция става с изследване на серумния креатинин, урея, пикочна киселина и уринен седимент. Различни гломерулонефрити и диабетната нефропатия могат да останат дълго време незабелязани, като междувременно увреждат прогресивно бъбречната функция.


10. Изследвайте, изследвайте, изследвайте!

Ранното установяване на патологии дава възможност да живеете максимално дълго без усложнения и с нормално качество на живот. Страхът е лош съветник – поради страх от изследвания, късното откриване води само до по-лоши усложнения. Разбира се, не бива да се изпада в хипохондрична крайност, но редовният скрининг може действително да ни е от полза.