Изследователи от Университетa на Алабама в Бирмингам описват механизъм, чрез който производството на променен невротоксин на бактерията, причиняваща тетанус, може да служи за лечение на депресия и дори някои невродегенеративни заболявания кaто болестта на Паркинсон


Депресията се лекува традиционно с инхибитори на обратната реабсорбция на серотонин в клетките на централната нервна система. Тези лекарства не водят до ефект и бе съответните им странични ефекти. Освен това е налице липса на незабавно терапевтично действие, има необходимост от прилагане на ежедневни дози, често и неколкократно, както и не на последно място - опасност от пристрастяване. Ето защо учените продължават да работят върху нови терапии за лечение на това състояние.


През 2019 г. международна група изследователи, ръководена от д-р Юсеф Тизабе, от Медицинския колеж във Вашингтон и професор Хосе Агилера от Катедрата по биохимия и молекулярна биология към Института по неврология в Автономния университет на Барселона отбелязват, че т. нар. нетоксичното (или безопасно) производно на невротоксина, който причинява тетанус подобрява симптомите на депресия при животински модели.Една интрамускулна доза води до изчезване на проявите на депресия в рамките на по-малко от 24 часа, като този ефект продължава две седмици. Въз основа на тези открития учените започнват разработка върху механизмите на действие на това вещество и как то да бъде прилагано и при хора.


Скорошните им резултати, публикувани в списание Molecules, предполагат, че лекарството може да служи не само за лечение на депресия, но и да бъде полезно за лечение на невродегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон или амиотрофична латерална склероза.


Изследователите патентоваха терапевтичната употреба на този вид токсин (Hc-TeTx) за лечение на депресия, болест на Паркинсон и амиотрофична латерална склероза. Към момента се търсят инвеститори, които да съдействат за провеждането на клинични изпитвания върху хора.


Това е важен напредък в науката и още повече сега, когато в допълнение към високата честота на депресия и промени в поведението, виждаме и психически промени в резултат на COVID-19, съответно негативната среда в стрес, самоизолацията или страха.


Източник:
Ana Candalija et al, Molecules | Free Full-Text | Interaction between a Novel Oligopeptide Fragment of the Human Neurotrophin Receptor TrkB Ectodomain D5 and the C-Terminal Fragment of Tetanus Neurotoxin (mdpi.com)