Togaviridae е семейство вируси. Бозайниците, птиците, комарите и човекът служат като естествените му гостоприемници. В момента има открити 32 вида в това семейство, разделени между 2 рода. Заболяванията, свързани с това семейство включват: Алфавируси: артрит, енцефалит; Рубивируси: рубеола.


Геномът на семейство Togaviridae представлява линейна, несегментирана, едноверижна, РНК, която е с дължина от 10 000 до 12 000 нуклеотида (мономер или структурна единица на полинуклеотидните вериги на нуклеиновите киселини като РНК и ДНК).


Вирусът е обвит и образува сферични частици (диаметър 65–70 nm), капсидът (белтъчна обвивка) вътре е икосаедричен, изграден от 240 мономера.Проникването на вируса в клетката гостоприемник се постига чрез прикачване на вирусния Е гликопротеин към рецепторите на гостоприемника, при процеса ендоцитоза (процес, при който клетката поглъща различни по размер частици от околната среда), медиирана от клатрин.


Рецепторите за свързване са неустановени, но тропизмът е разнообразен и е известно, че гликопротеиновите шипове, подобни на венчелистчета, действат като свързващи протеини.

 

След прикрепването на вируса и навлизането в клетката, генната експресия и репликация се осъществяват във вътреклетъчната цитоплазма. Цикълът на репликация е много бърз, отнема около 4 часа.


Репликацията следва модела на стандартната вирусна РНК репликация. Векторът (организмът, който сам по себе си не причинява болестта, но разпространява заразата) за Togaviridae е предимно комарът, където се и случва репликацията на вируса.