Статистиката сочи, че заболяванията на еднокринната система заемат второ място след захарния диабет.

Щитовидната жлеза играе важна роля за жизнеспособността на човека. Продуцираният от нея хормон тироксин е тази “юзда”, която контролира нашия организъм. Той е своеобразен „диригент“ на обмяната на веществата. За образуването му е необходим йод.
 

Какво представлява хипотиреозата?

Това е заболяване, при което се понижава синтезът на тироксин в организма. Хипотиреозата възниква поради недостатъчното количество на йод в тялото. Симптоматиката и се характеризира с влошаване на паметта, засилено чувство на нервност, психически разстройства и др. Получават се отоци на лицето и около очите. Забавят се всички метаболитни процеси, развиват се нарушения във вътрешните органи и тъканите. Наблюдават се и атеросклеротични процеси. Разстройват се минералният и витаминният баланс.Лечението е чрез приемането на повече от хормона тироксин под лекарствена форма. Преди това обаче, се изследва концентрацията на тироксина и трийодтиронина, а също и на тиреотропния хормон и автоимунните тела в кръвта.

NEWS_MORE_BOX


 

Какво представлява Хипертиреозата?

Хипертиреозата е заболяване, при което нивата на тироксин в организма са над нормалното, тоест щитовидната жлеза го продуцира в повече от необходимото. Характеризира се със засилен метаболизъм,  щитовидната жлеза се увеличава, възниква тахикардия. В по-напреднал стадий на болестта, се преминава към тиреотоксична гуша / Базедова болест. Протича със загуба на тегло, сърцебиене, повишено и постоянно изпотяване, психически проблеми, изпъкване на очите, мускулна слабост и др.


Медикаментозното лечение използва като основни средства тиреостатиците. Лекарствени средства, които често се използват са тимидазол и пропицил. Те блокират синтезата на тиреоидни хормони.