За първи път тимус на възрастен инвидид беше регенериран в неговия „младежки“ вариант. Това се случи благодарение на продължителните усилия на екип от Едингбургския университет.

 

Те успели да подмладят органа чрез манипулиране на ДНК-то при експеримент с мишки.


 

Тепърва обаче ще се проучва как техниката може да се прилага възможно най-безопасно и ефективно и при хора.

 

Тимусът има решаваща роля за човешкото здраве, тъй като има силно влияние върху функцията на имунната система. За жалост с времето той става все по-малък и действа все по-слабо, поради което и възрастните хора са по-податливи на инфекции.

 

Затова и се влияят по-трудно от ваксини и лекарства.

 

Жлезата е фактор и за запазването на енергийния баланс в човешкото тяло изобщо. Тимусът се развива и започва да функционира активно още преди раждането. Той достига максимални размери през пубертета.

NEWS_MORE_BOX

 

След това започва да инволюира и след около 40-годишна възраст 90% от функционалната му тъкан се заменя с мастна. А до 70-годишна възраст той представлява едва 1/10 от размера, който е бил по време на юношеските години.

 

И до днес не е сигурно защо жлезата се свива с възрастта. Една от теориите е, че се нуждае от много енергия, която тялото в един момент не може да му предостави.

 

Според специалистите откритието ще допринесе много за развитието на регенеративната медицина. То дава надеждата, че след време учените ще са в състояние да „подмладяват“ и други органи като сърцето и мозъка например.

 

Експертите посочват, че една от основните цели на регенеративната медицина е овладяването на собствените възстановителни механизми на организма и по този начин да се манипулират лечението на различните болести.