Близо 384 млн. хора страдат от хронична обструктивна белодробна болест в световен мащаб. До 2030 г. тя ще се превърне във втората водеща причина за смърт в света. Това показват данните на Европейската федерация за алергични и белодробни болести, предоставена от специалистите от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“. 

 

Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХОББ. Заболяването, наречено не случайно Тихия убиец, е често срещано. То ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява възпаление и увреждане на белодробната тъкан, стеснение на дихателните пътища. Всичко това затруднява дишането на болните. По-голяма част от тях биват диагностицирани на възраст над 40 години. 


 

Въпреки, че има значителен напредък в лечението на ХОББ у нас, трябва подобряване на контрола на заболяването и качеството на живот на болните, категорични са специалистите. 

 

Ето най-резпространените митове за хроничната обструктивна белодробна болест, както и фактите, които ги развенчават:

 

  • Задухът е единственият симптом на ХОББ

Той е само част от симптомите, но съществуват и други, които могат да накарат хората да потърсят лекарска помощ и да получат навременно лечение. Това са лесна умора, продължителна кашлица, гръдни инфекции, отделяне на храчки (предимно сутрин), хрипове, трудно изкачване на стълби и други.

 

  • ХОББ е същото като астма 

Погрешно е схващането, че хроничната обструктивна белодробна болест и астмата са едно и също заболяване. Те имат сходни симптоми, но се различават значително. Ролята на лекаря е да постави правилната диагноза на пациента. 

 

  • ХОББ се среща само при по-възрастни хора 

Най-често заболяването се среща при хората около 40-годишна възраст, но може и по-рано. Има и много случай, при които болните не знаят, че имат ХОББ и са диагностицирани едва след 50 или 60-годишна възраст. 

 

  • Тютюнопушенето е единствената причина за възникване на ХОББ

То е една от причините, но не и водеща. Замърсяването на въздуха се смята за най-големия виновник. Излагането на вторичен дим, химикали, прах и вредни замърсители също могат да предизвикат появата на болестта. 

 

  • Физическите упражнения влошават състоянието на страдащите от ХОББ

Този мит също не е верен. Пулмолозите даже препоръчват физическата активност. Разбира се, упражненията трябва да бъдат внимателно подбрани със специалист, запознат със спецификата на заболяването. 

 

NEWS_MORE_BOX
  • Телесното тегло не влияе на ХОББ

Както вече казахме, движението помага на болните. То спомага и за поддържането на здравословно тегло, което е важно за облекчаване на симптомите при ХОББ. 

 

  • Нищо не може да се направи за лечението на ХОББ

Все още няма средство, с което да се излекуваме напълно от хроничната обструктивна белодробна болест. Но у нас съществува разнообразие от медикаменти, които може да приемаме и с тях да облекчим състоянието си. Нужно е само да получим необходимата подкрепа от специалист, който да ни назначи нужната терапия.

 

*Данните са на Европейската федерация за алергични и белодробни болести, предоставени от Александровска болница