Носенето на тежки торби, по време на празничното пазаруване, може да повиши нивата на стреса, предупреждават учени.

Ново проучване установява, че вдигането на тежки предмети може да засегне психическото здраве на хората, тъй като по този начин те подсъзнателно се сещат за сериозни и депресиращи въпроси.

Изследователите призовават хората да се замислят и върху този аспект от здравето им.

Потене, проблеми със съня, загуба на апетит, трудности при концентрацията са най-често срещаните симптоми, а по-сериозните здравословни проблеми са свързани с повишено кръвно налягане.

Учените от Китайския университет в Хонг Конг и Националния университет в Сингапур проследяват връзката между физическото тегло и увеличаването на стреса, като оценяват реакциите на потребителите.

За целта на проучването доброволците се разделят в две групи. Участниците в първата група са инструктирани да носят пазарски чанти, пълни с различни стоки, след което трябва да дадат своето мнение по дадена тема.

Представителите на втората група трябва да говорят по същата тема, без да са натоварвани физически преди това.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Резултатите сочат, че поставеният въпрос е разгледан по-сериозно от участниците, носили пълни чанти с покупки, отколкото тези, останали физически необременени.

Изследователите твърдят, че данните подкрепят предишни проучвания, според които физическото тегло влияе на психиката на всеки човек. Те добавят още, че физическият товар може да засегне вземането на решения, относно важни събития.

Проучването установява още, че негативното психологическо въздействие изчезва, когато участниците, които носят тежките торби, започнат да мислят за леки предмети като балони и пера.

Данните са публикувани в Journal of Consumer Research.