Националната служба по здравеопазване във Великобритания съобщава, че на територията на Обединеното кралство вече се тества наскоро разработената и първа по рода си универсална ваксина против грип. Успехът на теста ще гарантира, че медицината е достигнала ниво, в което ще може да се подсигури комплексна защита против грип, независимо от актуалните за всеки грипен сезон щамове.

 

Целта на проучването е универсалната противогрипна ваксина да бъде тествана на поне 500 човека. За момента целевата група са хората над 65-годишна възраст. Обичайно те съставляват най-голяма част от болните от грип всяка година, а и бактериалните усложнения при тях са най-сериозни и опасни.


 

Разработваните до момента класически ваксини против грип разчитат на представяне в организма на омаломощени вирусни частици от щамовете, които циркулират в най-голяма численост в даден район в даден период. Въпреки това е отчетено, че ефектвиността на тези ваксини при хора над 65-годишна възраст е едва около 30-40%, т.е. повечето от тях се разболяват, независимо че са ваксинирани.

 

Като причина за това се посочва отслабеният вследствие на възрастта имунитет на хората от тази група. Основен рисков фактор за разболяването им от грип обаче си остава срещата с щам, срещу който ваксината не е създала имунитет. Именно този риск се очаква да бъде напълно елиминиран благодарение на разработената универсална ваксина против грип.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Механизмът на действие на универсалната ваксина против грип се различава значително от този на предшествениците й.

 

Досегашните ваксини предлагаха на имунната система възможност да се срещне и да си изгради антитела срещу протеини, разположени по повърхността на вирусните частици. Тези протеини се изменят непрекъснато, успоредно с мутационните процеси в грипните вируси и възникването на нови щамове. Това изисква всяка година да се разработват ваксини, провокиращи образуването на антитела срещу разлини протеини.

 

Универсалната ваксина против грип ще позволява на имунната система да си изгражда антитела, ефективни срещу всички грипни щамове. Тази възможност ще бъде гарантирана от факта, че с нея в организма ще се внасят протеини, извлечени от вътрешността на грипния вирус. Те са много по-слабо изменчиви с времето и са почти идентични при отделните щамове на грипа. Така универсалната грипна ваксина ще позволи на имунната система да си изгради защита едновременно срещу всички тях и ще гарантира на ваксинираните максимално висока сигурност, независимо от щамовете, с които ще влязат в контакт.

 

Лабораторно ефективността на универсалната противогрипна ваксина е доказана срещу щамовете на грипния вирус от тип А, които обичайно провокират по-тежки вирусни инфекции с по-сериозни бактериални усложнения.