Известно е вече на науката, че половите стероидни хормони имат значими ефекти върху имунната система. Знае се, че жените са склонни да предизвикат по-силен имунен отговор към ваксини спрямо мъжете. Нещо повече, проучванията върху честотата на автоимунни разстройства като ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус показват, че те са по-рядко срещани у мъжете в сравнение с жените.


При андрогенния дефицит, свързан с болестта на Клайнфелтер (мъже с две Х хромозоми), е установен повишен риск от развитие на системен лупус и дори в някои случаи е наблюдавана клинична ремисия при пациенти, подлежали на терапия с тестостеронови препарати.


Влияние на тестостерона върху В-лимфоцитите


Проучване, публикувано в PNAS 2014 г. разкрива, че при мъжете с ниски нива на тестостерона противогрипната ваксина индуцира произвотството на антитела със стойности, близки до тези при жените и значително по-високи, от предизвиканите у мъжете с виско ниво на тестостерона.


Наблюдението предполага, че тестостеронът има имуномодулиращо влияние върху В-лимфоцитите (клетките, които произвеждат антитела). И отново за пациентите със синдром на Клайнфелтер – оказва се, че те имат по-висок брой В-лимфоцити от здравите мъже, като тези цифри намаляват, когато пациентът подлежи на заместителна терапия с тестостерон.


Изследванията показват, че тестостеронът и неговия рецептор имат потискаща роля върху В-лимфоцитите в слезката. Наскоро проведено проучване (Wilhelmson и съдружници*) се е фокусирало върху откриване на точния механизъм, по който това става. Резултатите са повече от любопитни.


Главно действащо „лице“ в тяхното изследване е бил определен цитокин – BAFF – фактор, който е важен за оцеляването на В-лимфоцитите. Лабораторните модели са показали, че нивото на цитокина е било значимо по-ниско при нормални стойности на тестостерона и се покачвало при ниски такива. Изследванията у мъже потвърдили тези наблюдения.


Какво ознзчава всичко това

Тези букви, цитокини, клетки и изследвания не са абстрактни понятия. Знанието на медицината и в частност имунологията по този въпрос може да се синтезира в следните няколко заключения:

 

  • Андрогените имат потискащ ефект върху отговора с антитела при ваксинация или инфекция.

Това е свързано с по-ниско ниво на активация на Дендритните летки, по-слабо производство на проинфламаторни цитокини от макрофагите и по-ниски нива на Тх-1 клетките.

  • Андрогените имат защитен ефект по отношение на автоимунните заболявания (във връзка с по-слабата В-клетъчна диференциация и от там намалена продукция на антитела, по-високи нива на Тх2-лимфоцитите и на Интерлевкин 10) но благоприятстват развитието на злокачествени такива (понижено ниво на интерерон гама, Интерлевкин 12 и Тх1-лимфоцитите).
  • Андрогените потискат клетки, отговарящи на възпалението (напр. дендритни клетки и макрофаги).


Когато говорим за заболявания като рак или автоимунни болести, ролята на пола не е на първо място, разбира се. Той има по-скоро допринасящо значение и се определя като рисков фактор за някои заболявания - помага в "сглобяването на пъзела".


Чревният микробиом

Много хора вече са чували, че бактериите, живеещи в червата, имат важно отношение към различни аспекти на имунната система като алергии или имунитет към инфекции. Съществуването на тази популация от бактерии е задължително за нормалното функциониране на организма и нарушаването ѝ не остава не забелязано. Постигането на това „съвмсетно съжителство“ представлява фин баланс от активност и толерантност на имунната ни система.


Оказва се, че полът има отношение и към този процес. Микробиомът у женните и мъжете се различава (разбира се, не драстично), като при жените преобладават едни бактерии а при мъжете други. Проучване още през 1998 г. върху жени, приемали орални контрацептиви (само за 3 седмици!) е показало изменение в техния микробиом.


Да, у мъжете и жените има разлики в имунологично отношение. Хормоналният баланс е важен не само за успешна репродукция и добро самочувствие, но и за имунитета.

 

Библиография

*Wilhelmson et al., 2018. Testosterone is an endogenous regulator of BAFF and splenic B cell number.