Тест, определящ подходящия начин за отказване от цигарите в индивидуалния случай, разработва екип изследователи от Университета в Пенсилвания, САЩ, се пише в сп.  Lancet.

Тестът измерва скоростта на формиране на „никотиновия глад“. Никотиновият глад се появява, когато концентрацията на отровния алкалоид в кръвта намалее. Скоростта на този процес зависи от метаболизма на никотин на отделния организъм. При рязък спад на никотиновото ниво, по-бързо се формира желанието за цигара.

Опитите на тези пушачи да се откажат от вредния навик са най-безнадеждни и изискват повече усилия в сравнение с другите две групи с нормален и бавен метаболизъм на никотина.

При проучването, в което участвали 1240 доброволци, изследователите успели да се ориентират и за работещите стратегии за отказване от цигарите при тези различни групи. По-висок процент на оставили пушенето в групата на хората с бърз метаболизъм са тези, чиито опити били подкрепени с медикаментозна терапия, но несъдържаща никотин. Стандартните средства за отказ от цигарите обикновено включват алкалоида в премерена доза, колкото да „залъже“ никотиновия глад и се избегне запалването на цигара. Те се предлагат под формата на пластири или дъвки, бонбони и др.
 
Съществуват и медикаменти, едните са никотинсъдържащи, другите – не. Последните имат в състава си съединения, които влияят на желанието да се пуши.

NEWS_MORE_BOXПри хората с нормална и бавна скорост на никотиновия спад по-благоразумно е използването на пластири и дъвки като помощно средство при опитите за отказ от цигарите, тъй като медикаментите при тях дават повече нежелани странични ефекти, заключава екипът.

При хората с нормален метаболизъм на никотин шансът да откажат цигарите с никотинови пластири е нисък, но той нараства два пъти, ако се използват таблетки, докато при една трета от хората с бавен метаболизъм на никотина, пластирите са по-добро решение, коментира един от водещите изследователи проф. Карин Лърман за BBC.


По данни на експертите шансът за успех на хората, опитващи се да откажат цигарите без подкрепяща терапия за година, е около 4%.

По принцип, около 60% от опитващите се да спрат тютюнопушенето, запалват цигара още през първата седмица.За да се постигне успех в борбата с вредния навик, по-важно е да не се спират опитите за това, така рано или късно резултатът ще е налице, съветва проф. Робър Уест от Университетския Колеж Лондон.