Ракът на панкреаса да се открива посредством тест на слюнката, предлагат учени от Калифорнийския университет по време на тазгодишната конференция на Американското дружество по микробиология. При рак на панкреаса се наблюдава особено характерна променя в бактериалния състав на слюнката, което позволява неговото точно диагностициране дори в ранен стадий.

Този извод е направен въз основа изследванията на слюнка на 131 пациенти от онкологичния център към университета, като при 14 души е потвърдено наличието на такъв. При тях учените откриват по-голямо количество от характерните за устната кухина бактерии Leptotrichia и Campylobacter, но по-малко от Streptococcus, Treponema и  Veillonella, в сравнение с останалите доброволци.
 
Ракът на панкреаса е едно от най-коварните онкологични заболявания, което обикновено се открива в късен стадий. Симптомите на заболяването се проявяват едва, когато неговото излекуване става невъзможно. Продължителността на живот след поставянето на диагноза е минимална.

NEWS_MORE_BOXРакът на панкреаса е четвърта причина за смъртността при раковите заболявания. От рак на панкреаса в САЩ загиват по 40 хил. души всяка година.

Според ръководителя на изследването Педро Торес ранната диагностика на рака на панкреаса, ще доведе до 22% увеличаване на случаите на преживяемост над 5 години.