Медикаменти, които се използват за лечение на стомашни язви, водят до недостиг на витамин B12, открива ново проучване, в което участие взимат 200 000 души.
 
Хората, които приемат медикаменти, познати като инхибитори на протонната помпа или антагонисти на хистаминовите h2-рецептори, по-често страдат от недостиг на витамин B12. Ако не се обърне внимание на дефицита, може да се стигне до развитие на деменция и неврологични проблеми
 
Авторите на проучването обясняват, че лекарите не бива да престават да предписват тези лекарства, но трябва да преценяват както ползите, така и вредите при пациентите, които следва да приемат медикаментите за по-дълъг период от време. 
 
Необходими са допълнителни проучвания, с помощта на които да се направи пълна оценка на риска при хора, които употребяват лекарствата за две или повече години. 
 
Изследователите установяват, че недостигът на витамин B12 се повишава с дозата, освен това е по-голям при по-младите жени.
 
Инхибиторите на протонната помпа и антагонистите на хистаминовите h2-рецептори обикновено се предписват на пациенти, при които има симптоми на стомашна язва като стомашни киселини и стомашно разстройство. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Медикаментите действат като намаляват количеството на стомашните киселини, които са необходими на организма за усвояването на витамин B12 от храната, която консумираме, като месо, риба и млечни продукти. 
 
Недостигът на витамина може лесно да бъде третиран с добавки или инжекции с витамин B12
 
Експертите препоръчват хората, които приемат лекарства за облекчаване на язва, да се консултират с личния си лекар и да си направят изследване, измерващо нивата на витамина, в случай, че имат притеснения.
 
Резултатите от проучването са публикувани в Journal of the American Medical Association