Комбинирана терапия с аспирин, статини и поне две лекарства за кръвно налягане, прилагани във фиксирани дози, може да намали риска от фатално сърдечносъдово заболяване наполовина, показват резултати от международно проучване, ръководено от изследователи от Хамилтън.


Комбинираните терапии с фиксирана доза бяха изследвани както с, така и без аспирин, в сравнение с контролните групи в комбиниран анализ на повече от 18 000 пациенти без предварително доказано сърдечно заболяване. Оказва се, че включването на аспирин намалява риска от инфаркти с 53 %, инсулт с 51 % и смърт от сърдечносъдови инциденти с 49 %.


Приблизително 19 милиона души по света умират от сърдечносъдови заболявания и два пъти повече от тях получават инфаркти или инсулти всяка година.Около 80 % от сърдечносъдовите инциденти се случват при лица без анамнеза за такова заболяване, което означава, че ефективните превантивни стратегии са от съществено значение.


Тази комбинация от медикаменти, известна още като полипил (таблетка, включваща няколко активни съставки) значително намалява фатални и нефатални сърдечносъдови инциденти, обяснява водещият автор Филип Джоузеф, доцент по медицина в университета Макмастър, изследовател в Института Hamilton Health Sciences.


Най-големият ефект се наблюдава при лечение, което включва средства за понижаване на кръвното налягане, статин и аспирин заедно, което може да намалява инцидентите около половина.


В проучването са участвали изследователи от 13 държави, а участниците са били от общо 26 държави.


Изследването е публикувано от The Lancet и едновременно представено на Конгреса на Европейското дружество по кардиология.


Стратегиите за лечение, изпробвани от изследователите, по-рано се смятаха, че значително намаляват сърдечносъдовите събития, но доказателства за ползите не са били налични до последните две години.


Концепцията за комбинирано хапче е предложена за първи път точно преди 20 години като стратегия за значително намаляване на сърдечносъдовите инциденти сред населението, а също и при тези, които вече са прекарали инфаркт или инсулт.


Ранните проучвания показват подобрено придържане на пациентите към схемите на лечение и по-добър контрол на рисковите фактори с полипил, в сравнение с употребата на единични лекарства, обичайни грижи или плацебо.


Тези резултати са изключително показателни и широкото им използване може да избегне между 5 и 10 милиона случаи на инсулт, инфаркт.


Учените са си поставили нови цели - развитието на по-силен полипил, който би намалил сърдечно-съдовите заболявания с 65 или дори 70%.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-08-combo-therapy-heart.html
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01827-4/fulltext