Понижаването на температурата на мозъка с 5С може да намали вероятността от мозъчно увреждане при претърпели сърдечен удар или инсулт.


Националният институт за здраве и клинични постижения във Великобритания публикува ръководство, в което се посочва, че „терапевтичната хипотермия“ е безопасна и работи достатъчно ефективно, за да се използва рутинно.


„Опитът показва, че охлаждането на пациентите, които са претърпели сърдечен удар, увеличава шансовете им за оцеляване. Терапията може да намали риска от тежки мозъчни увреждания, които възникват при нарушаване притока на кръв към мозъка.“, казва проф. Брус Кемъл от Националния институт за здраве и клинични постижения. Резултатите от терапевтичната хипотермия изглеждат обещаващи, но са необходими допълнителни данни конкретно при кои пациенти и в какви случаи е подходящо нейното прилагане, допълва експертът.


Обичайната температура на човешкото тяло е близо 37 градуса, но учените смятат, че понижаването й до 32-34 градуса след сърдечен удар може да предотврати увреждане на мозъка и смърт. Причината е, че се забавя метаболизмът на мозъчните клетки, като така обемът на пораженията се ограничава. Охлаждането забавя и освобождаването на химични вещества, които могат да убият повече мозъчни клетки.


Претърпелите сърдечен удар, например, се охлаждат, докато са в безсъзнание, като се увиват в студено завивка, пълна с течност.