При жени след 50 години високите нива на телесните мазнини повишават риска от злокачествени заболявания, показва скорошно проучване.

 

Доктор Андрю Даненберг, водещ специалист в областта, който се занимава с проучването споделя: „Излишните мазнини в тялото, дори жената да има нормален BMI (индекс на телесни мазнини) увеличават риска от развитите на естроген-свързан рак на гърдата. Рискът е още по-голям при жени в менопауза.“


 

Американската асоциация по ракови заболявания казва, че естроген-зависимият рак на гърдата (наричан още ER-позитивен рак) се появява, когато протеиновите рецептори в или по повърхността (клетъчната мембрана) на клетката се свържат с хормона естроген и започват да растат за сметка на хормона.

 

Изследването е проведено сред 3460 американски жени на възраст между 50 и 79 години, които са преминали през менопаузата. Жените са включени в инициатива за женско здраве, където те са били прегледани обстойно и са били подложени на измерване на индекс телесна маса.

 

146 от тези прегледани жени са развили естроген-зависим рак на гърдата и тук изследователите търсят връзка между нивата на телесни мазнини и развитието на злокачественото заболяване.


Те откриват интересна зависимост. Покачването на телесното тегло с 5 килограма води до повишаване на риска от рак на гърдата с до 35%.

 

Ако покачването на килограмите се отрази не на цялото тяло, а само на туловището, рискът от заболяване е дори по-висок – 56%.

 

Основното заключение от проучването е, че излишните мазнини в тялото, дори индексът на телесната маса да е в норми, значително увеличава риска от естроген – зависим рак на гърдата.

 

Изследователите съветват жените, които влизат в менопауза да обмислят менюто си и да намалят вредните храни, богати източници на мазнини, които биха могли да повишат телесното им тегло. Наред с подходящата диета физическата активност също би могла да допринесе за нормалните нива на мазнините и контролиране на телесното тегло.