Нов подход за отказване от тютюнопушенето са изпробвали американски учени. Той се състои в изпращането на смс-и, агитиращи спиране на цигарите.

 

Те удвояват шансовете за успешното им отказване, смятат авторите на изследването.


 

Над 10% от 2900 пушачи, които са получавали подобни насърчаващи текстови съобщения, са се отказали от вредния навик след 6 месеца. За сравнение – само 4,9% от почти същия брой пушачи, които не са имали същата подкрепа, са отказали цигарите.

 

SMS-ите, освен това, ефективно отвличат вниманието от вредния навик.

 

Въпреки, че пушачите спокойно могат да пушат и едновременно да правят още няколко неща, ново изследване показва, че писането на sms-и може да бъде ефективен инструмент в борбата със зависимостта към никотина.

 

Друх експеримент, в който участвали 27 души – активни пушачи, които трябвало да пишат по осем текстови съобщения всеки ден в продължение на три седмици показва, че при изпращането на съобщение се активира онази част от мозъка, която намалява желанието за пушене.

NEWS_MORE_BOX

 

Вече е разработена специална програма в помощ на зависимите към тютюневите изделия - Text2Quit. Услугата се присъединява към армията от медицински мобилни приложения, които са налични на пазара.

Идеята на Text2Quit е да се превърне в персонален компаньон на пушача, който да го стимулира да посяга по-рядко към цигарите. С помощта на кратки текстови съобщения потребителите ще получават образователна информация, която ще е съобразена с датата, на която пушачът смята да спре цигарите.

 

Услугата ще накара пушачите да попълнят специална анкета, за да може да им предложи най-подходящите препарати за отказване на цигарите, които могат да се намерят в аптеките.

Когато настъпи денят, който е бил определен за слагане на край на пушенето потребителят може да играе различни игри, в рамките на услугата, за да се разсее от мисълта за вредния навик.

 

Данните на Световната здравна организация сочат, че почти 6 милиона души годишно стават жертви на тютюнопушенето. Повече от 1 милиард са пушачите по света, близо 100 милиона от тях са европейци.