Нова таргетна терапия дава надежда за лечение на най-тежко пострадалите от коронавирус, при които се стига до сериозни увреждания на белия дроб и подаване на въздух с респиратор.

 

Силният селективен инхибитор BI 764198 е в основата на новата терапия, съобщават от немската фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.


 

Проучват се възможностите му да предотвратява и лекува остър респираторен дистрес синдром, а клиничното тестване е навлязло в своята втора фаза.

 

Целта на терапията с инхибитора BI 764198 е да ограничи необходимостта от поддържащо лечение с респиратор, да подобри степента на възстановяване на пациентите и в крайна сметка да спаси техния живот.

 

Резултатите от проучванията на немската фармацевтична компания показват, че новата таргетна терапия намалява степента на увреждане на белия дроб и риска от респираторни усложнения при пациенти, хоспитализирани поради Ковид-19.

 

„COVID-19 може да причини сериозни белодробни усложнения, като вирусна пневмония, а в тежки случаи може да доведе до остър респираторен дистрес синдром (ОРДС) и белодробна недостатъчност“, каза д-р Лорейн Б. Уеър, председател на фондация „Ralph and Lulu Oven Endowed“ и професор по медицина, патология, микробиология и имунология към Университета „Вандербилт“.

 

Пациентите с остри респираторни усложнения вследствие от Ковид-19 често не могат да дишат самостоятелно и се налага поддържане на дихателните им способности чрез механична вентилация, за да се подпомогне доставката на кислород в организма.

 

„Необходима е ефективна алтернатива на механичната вентилация, която потенциално може да намали тежестта от лечението в болнична среда“, допълва д-р Уеър.

 

Инфекцията SARS-CoV-2 протича тежко при приблизително 15% от пациентите, като около 30% от тях може да се нуждаят от медицинска грижа в отделение за интензивно лечение.

 

Таргетната терапия има за цел да помогне на голяма част от пациентите с Ковид-19, настанени в интензивни отделения.

 

Данните показват, че между 67% и 85% от Ковид-пациентите, които получават интензивна грижа, развиват остри респираторни заболявания, които могат да доведат до смъртоносни усложнения.

 

Терапевтични възможности на съединението BI 764198 могат да намалят нежеланите последици от Ковид-19 и да предотвратят дихателните усложнения.

 

Клиничното изпитване ще оцени действието на инхибитора BI 764198 при пациенти в болница, диагностицирани с инфекцията SARS-CoV-2 и с тежки респираторни усложнения, за които възможностите за лечение са силно ограничени в момента.