Тамифлу“ и „Реленца“ са едни от най-масовите лекарства, с които се лекува грип. Изследователите обаче все по-упорито поставят тяхната ефективност под въпрос.

 

Ново изследване, публикувано в British Medical Journal твърди, че липсват солидни доказателства за всеобщото схващане, че тези медикаменти лекуват инфекцията от грипния вирус.


 

Според д-р Карл Инигън от Университет в Оксфорд и д-р Петър Доши от Училището по фармация към Университета в Мериленд двата продукта се справят с вирусните заболявания толкова бързо, колкото и останалите стандарти лекарства под формата на капсули и прахчета за разтваряне във вода.

 

Но в същото време те възпират организма да произвежда свои собствени антитела за борба с грипната инфекция.

NEWS_MORE_BOX

 

Освен това те не намаляват хоспитализациите или усложненията от грип като пневмония, бронхит, синузит или отит при деца и възрастни.


За капак „Тамифлу“ и „Реленца“ често пъти причиняват гадене и повръщане, а когато се използват само за профилактика, дори отключват някои психични отклонения.

 

Учените изтъкват, че не биха искали да създават паника сред хората или пък да нанасят удар върху фармацевтичната индустрия и оповестяват проучването, за да си имат хората „едно наум“.

 

Те добавят, че и до днес производителите на лекарства отказват да предоставят пълен достъп до данните от клиничните изпитвания на медикаментите, което няма как да не повдигне въпроса, доколко те са и ефекасни и безопасни за здравето.