Биофармацевтичната компания Takeda Pharmaceutical бе отличена за своя голям принос в битката с редките заболявания от Европейския алианс на пациентите с редки болести.

 

Takeda Pharmaceutical получи наградата “Черна перла” за сътрудничеството с общността на пациентите с редки болести. Наградите на Европейския алианс на пациентите с редки болести се връчват за достижения и изключителна работа в тази област.


 

Церемонията се провежда в края на февруари всяка година в навечерието на Световния ден на редките болести, който се отбелязва на 29 февруари.

 

Японската компания фокусира своята дейност в четири терапевтични сфери: онкология, редки болести, неврология и гастроентерология. Разработките ѝ са основно в областта на плазмените терапии, ваксините и иновативните медикаменти.

 

Takeda Pharmaceutical ще продължи да работи рамо до рамо с хората с редки заболявания и техните семейства, за да открием и разработим заедно решения за предизвикателствата, пред които те се изправят всеки ден. Това винаги ни смирява и вдъхновява“, посочи при връчването на наградата Джайлс Платфорд, президент на Takeda за Европа и Канада.

 

Takeda Pharmaceutical оперира в над 80 държави по целия свят и е фокусирана върху претворяването на научните достижения във високо иновативни лекарства. Компанията има над 80-годишен опит в областта на редките заболявания и иновативните решения, засягащи пациентите с редки заболявания.

 

Според Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести в България, Takeda Pharmaceutical насърчава сътрудничество, фокусирано върху пациента, и подобрява живота на хората с редки и сложни заболявания чрез новаторски партньорства с множество заинтересовани страни.

 

Една от инициативите на Takeda Pharmaceutical е за по-бързо диагностициране на хора, които страдат от редки болести. Компанията е част от Международната комисия за прекратяване на одисеята за диагностициране на децата с редки заболявания — мултидисциплинарна група от експерти, които работят за ускоряване на поставянето на диагноза.

 

30 милиона души в Европа страдат от близо 6000 различни редки заболявания, по данни на Европейския алианс на пациентите с редки болести. За рядко се смята заболяване, което засяга не повече от 1 на 2000 души.