Таблетките глюкоза са много по-ефективни в случай на рязък спад на кръвната захар при диабетици, отколкото храните и напитките, които съдържат захар. Това предполага ново изследване.
 
Изследователите са анализирали сборни данни от четири публикации в медицински издания, които сравняват ефекта на хранителните захари и глюкозните таблетки за облекчаването на симптомите на хипогликемия. Учените са се спрели и на три по-мащабни проучвания по темата. 
 
Данните обхващат възрастни и деца с диабет тип 1 и тип 2, които не са изпадали в безсъзнание в епизодите на хипогликемия.
 
В общо 515 случая на ниска кръвна захар при диабетици са използвани захарни храни, а таблетки глюкоза в 232.
 
На пациентите са давани различни форми на хранителни захари от желирани и шоколадови бонбони до портокалов сок.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Установено е, че като цяло, ефектът от двата варианта е един и същ. След обединяването на резултатите е станало ясно, че нито хранителните захари, нито глюкозните таблетки надеждно покачват нивата на кръвната захар до нормални стойности в рамките на 10 до 15 минути.
 
„Независимо от използвания метод за овладяване на хипогликемията, се изисква време за усвояване преди нивата на кръвната захар да се върнат в нормални граници и симптомите при пациента да отшумят”, подчертават авторите. 
 
Въпреки това, хората, които са взели глюкозни таблетки са споделили, че усещат подобрение в състоянието си за по-кратко време. При пациентите, консумирали хранителни захари, е с 11% по-малко вероятно да почувстват облекчение в рамките на 15 минути.
 
Специалистите подчертават, че въпреки че резултатите са в полза на глюкозните таблетки, всеки организъм реагира различно в състояние на хипогликемия и е добре това да се има предвид.