С помощта на генното инженерство, учените успяха да създадат клетки на имунната система, които могат успешно да откриват и да унищожават тумори.

 

Чрез промяна в генетичния материал на клетката, Antoni Ribas и колегите му от Калифорнийския университет успели да създадат специфични Т-лимфоцити, които да разпознават и да унищожават меланомни клетки.

 

Променените клетки на имунната система имали специфични рецептори, насочени към локализирането именно на туморни клетки предизвикващи меланом.

 


Създадените лимфоцити притежавали и свойството да светят при облъчвани с позитивно- емисионен томограф, което позволило на изследователите да проследят действията на „армията“ от клетки, когато те се инжектира на  опитни мишки с рак.

 

В началото Т-лимфоцитите се насочили към белите дробове и лимфните възли, след което атакували туморните клетки, независимо от това, в коя област на тялото се намирали раковите образувания. Само за период от 2-3 дни новообразуванията напълно изчезнали под действието на клетките на имунната система.

 

Тествания върху мишки метод за пълно унищожаване на раковите клетки ще работи успешно и в организма на човек, въпреки, че най-вероятно ще отнеме повече време, уверени са авторите на изследването.

 

Обикновено имунната система не разпознава раковите клетки като чужди за организма, но благодарение на генетично създадените рецептори, Т-лимфоцитите могат да локализират тумора и да го атакуват.

 

Авторите на проучването твърдят, че въвеждането на промени Т-лимфоцити в организма е безопасно за хората, но все пак, предстоят още изследвания, които  да потвърдят метатезата им.

 

Подробни резултати от проучването са публикувани в  Proceedings of the National Academy of Sciences.