Световната здравна организация (СЗО) излезе с официални препоръки за прекратяване на агресивния маркетинг на заместителите на кърмата, от типа на сухо мляко и други бебешки храни за новоротени и по-големи деца.
 
Активисти обявиха консенсуса, постигнат при преговори, председателствани от Еквадор и, които са преодоляли съпротивата от производители на млечни продукти от САЩ, Европейския съюз и Нова Зеландия. 
 
Съществуват обаче опасения, че националните здравни власти няма да изпълняват препоръките, защото те нямат задължителен характер.
 
„Имаме консенсусна резолюция”, заяви еквадорският дипломат Мартина Мартинез пред Reuters, след заседание, което се проведе при закрити врата.
 
Очаква се резолюцията да бъде приета от парламента на страните членки на СЗО до дни. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Насоките на СЗО са озаглавени „Ръководство за прекратяване на насърчаването на храни, неподходящи за кърмачета и малки деца”.
 
В документа е записано, че заместителите на майчиното мляко и млечните продукти, предназначение за кърмачета от 6- до 36-месечна възраст, не трябва да бъдат пускани за продажба. 
 
Обяснено е още, че всички тези продукти трябва да имат ясна и видима информация на етикетите, относно важността от кърменето, както и неговата препоръчителна продължителност.
 
„Новите и преработени млека са скъпи, често са подсладени и с добавени ароматизатори. Те не само са ненужни, но и допринасят за тревожните равнища на наднорменото тегло и затлъстяването при децата, които са и основните фактори за развитието на хронични заболявания ”, заявиха от Международната мрежа за бебешка храна.