Установяване на глобални стандарти при здравните грижи за бременните жени и намаляване на ненужните медицински интервенции при тях. За това настоява Световната здравна организация (СЗО), която публикува наръчник с 56 препоръки, с които има за цел да превърне раждането в положителна емоция за всяка бъдеща майка.

 

Всяка година има близо 140 милиона раждания в световен мащаб. Повечето от тях протичат без усложнения за майката и бебето. Въпреки това, през последните 20 години има практика за повече интервенции при бременните, които преди АГ специалисте са използвали само за избягване на рискове или при лечение на усложнения, отбелязват от СЗО.


 

"Искаме жените да раждат в безопасна среда с квалифицирани специалисти и в добре оборудвани помещения“, коментира  д-р Нотемба Симелела, помощник-генерален директор на СЗО за семейството, жените, децата и юношите. Тя алармира, че понякога развиващата се медицина се намесва твърде много в нормалния поцес на раждането. „Ако всичко се развива добре и бебето и майката са добре, не е необходимо допълнителни интервенции за ускоряване на раждането“, допълва тя. 

 

Раждането на бебето е нормален физиологичен процес, който може да  мине без никакви усложнения за повечето жени и бебета. Изследванията на СЗО обаче показват, че значителна част от здравите бременни жени са подложени на поне една ненужна клинична интервенция по време на раждането. 

 

Подобряване на комуникацията и отношенията между бременните и АГ специалистите по време на проследяване на бременноста и при раждането: запазване на поверителносттта на информацията за бременната/раждащата: възможността бъдещата майка да избере поза, в която да роди; стимулиране на нормалното раждане и ограничаване на приема на окситоцин по време на родилния процес. Това са част от препоръките на специалистите, влезли в наръчника. 

NEWS_MORE_BOX

 

Всяко раждане е уникално само по себе си и прогресира с различни темпове. От СЗО посочват, че продължителността на първото раждане на всяка майка не трябва да надвишава 12 часа, като при второ дете раждането обикновено трае до 10 часа. От организацията са категорични, че по-бавното разкритие на шийката на матката вече не трябва да е индикация за стартиране на интервенция за ускоряване на първия етап от раждането.
 
Около 830 жени умират от усложнения по време на бременност или раждане по света всеки ден. Много от тези случаи могат да бъдат предотвратени с висококачествени грижи по време на бременност и при родилния процес. В много бременните все още нямат достъп до крачествени здравни грижи, посочват още от Световната здравна организация.