Списъкът с основни лекарства и важни диагностични тестове на СЗО е основен насочващ документ, който помага на страните да отдават приоритет на точно определени продукти, които трябва да бъдат широко достъпни в здравните системи. В целия свят повече от 150 страни използват Списъка с основни лекарства на СЗО, за да ръководят решенията за това кои лекарства са необходими на пациентите и са с най-добра цена и качество.

 

Новият списък за 2019 г. включва лекарства за лечение на рак. 12-те лекарства, които са добавени към новия списък са за 5 терапии за рак. Те се считат за най-добри в лечението на рак на белия дроб, меланома, рак на простата, множестен миелом и левкемии.


 

Комитетът по основните лекарства към СЗО засили съветите относно употребата на антибиотици като актуализира категориите в AWARE. Те показват кои антибиотици да се използват за най-разпространените инфекции, които постигат най-добри резултати и намаляват риска от развитие на резистентост. Комитетът препоръчва включването на три нови антибиотични молекули за лечението на мултирезистентните инфекции.

 

Другите новости по списъка включват: 

  • Перорални антикоагуланти за предотвратяване на съдови инциденти. Тези нови продукти се посочват като алтернатива на варфарина. А също така те се препоръчват при предсърдно мъждене и лечение на дълбока венозна тромбоза. Предимството при тях е, че са с добра цена дори и за страните с ниски доходи, тъй като за разлика от варфарин не изискват редовен мониторинг.
  • Биопрепарати и техни аналози за хронични възпалителни състояния като ревматоиден артрит и възпалителни състояния на червата.
  • Топлоустойчив карбетоцин за предотвратяване на следродилни кръвоизливи. Тази нова формула има подобен на окситоцина ефект, настоящата стандартна терапия. Новата терапия дава предимство на тропичните страни, тъй като не изисква съхранение в хладилник.

Не всички заявления до комисията за есенциални лекарства са били одобрени. Така например лекарства за множествена склероза не са били включени поради редица обстоятелства.


Комитетът също не е включил в списъка метилфенидат, лекарство за лечение на хиперактивност и дефицит на вниманието, тъй като е открита несигурност в оценката за безопасност на лекарството, а то се прилага предимно при деца.