Световната здравна организация (СЗО) призовава за изработването на нов план за по-евтино и по-бързо лечение на пациенти с мултирезистентна туберкулоза. Тази важна стъпка може да помогне излекуването на хиляди болни от заболяването убиец.
 
Водещ експерт по туберкулоза от СЗО обясни преди дни, че новият план за лечение може да бъде завършен след 9 до 12 месеца, а не чак след две години, каквито са били очакванията. 
 
По-краткият курс на лечение ще струва и значително по-малко – под 1000 $ на пациент в развитите страни, обясни Марио Равилионе, директор на Глобалната програма за туберкулоза към СЗО. 
 
„Новият план дава надежда на стотици хилятди пациенти с мултирезистентна туберкулоза, които вече могат да се възползват от тест, който бързо идентифицира вероятната успеваемост на по-краткото лечение. То ще е наполовина по-кратко от стандартното и почти два пъти по-евтино“, каза Равилионе в свое изявление. 
 
Мултирезистентната туберкулоза е причинена от бактерии, които са резистентни на най-малко две от най-ефективните лекарства, прилагани при заболяването – изониазид и рафампицин.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Данни от 2014 г. показват, че в 5% от случаите на туберкулоза, бактериите са били устойчиви на препаратите. 
 
Конвенционалните методи на лечение на мултирезистентна туберкулоза могат да отнемат до две години и излекуват около 50% от пациентите, което според специалистите е ниска успеваемост.
 
„Ние се надяваме, че по-бързото диагностициране и по-краткият период на лечение ще ускори борбата срещу тежката диагноза – мултирезистентна туберкулоза“, заяви Карин Уайер, експерт от СЗО. 
 
Туберкулозата е един от най-масовите инфекциозни убийци в световен мащаб. През 2014 г.
 
Заболяването е отнело живота на над 1,5 милиона души – повече от ХИВ/СПИН и почти три пъти повече от маларията.
 
Около 95 на сто от смъртните случаи, причинени от туберкулоза, са в по-бедните страни.