Приемът на болкоуспокояващи или антихистамини преди поставяне на ваксина срещу ковид-19 не е препоръчителен, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).

 

Становището на здравните експерти от СЗО излиза по повод публикации в онлайн медии, които подвеждат, че приемът на някои болкоуспокояващи медикаменти може да облекчи възможните странични ефекти и дискомфорт, които се наблюдават след поставяне на ковид ваксина.


 

Те включват антихистамини и болкоуспокояващи, които обикновено могат да бъдат закупени свободно от аптеките и дрогериите.

 

В изявление пред Euronews здравни експерти от СЗО подчертаваха, че не се препоръчва прием на болкоуспокояващи като парацетамол преди ваксиниране, тъй като това може да повлияе на ефикасността на ваксината.

 

„Не е известно как болкоуспокояващите могат да повлияят на ефективността на ваксината. Въпреки това, можете да приемате парацетамол или други болкоуспокояващи след ваксинация, ако все пак развиете странични ефекти като болка, треска, главоболие или мускулни болки“, се посочва в становището на СЗО.

 

Най-честите нежелани реакции след ваксиниране срещу ковид-19, като подуване на мястото на инжектиране, главоболие или умора, в повечето случаи са незначителни и отшумяват бързо.

 

Антихистамините могат да смекчат определени алергични реакции, но не са предназначени да ги предотвратят.

 

„Няма причина да приемате антихистамини, за да се опитате да ограничите симптомите, които може да получите след ваксинация“, коментира професор Люк О’Нийл от Тринити Колидж в Дъблин. Той допълва, че няма причина да се приемат болкоуспокояващи преди ваксината, освен ако не се развият някакъв вид симптоми след ваксинация.

 

Наскоро здравното министерство у нас обобщи най-честите странични ефекти след поставяне на някоя от четирите одобрени ваксини срещу ковид-19 у нас.

 

Към началото на юни в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили близо 2400 сигнала за реакции след ковид ваксина, а честотата им е 1,7 на 1000 души.

 

Грипоподобните симптоми са най-често съобщаваните реакции след коронавирусна ваксина. Те включват температура, болки в ставите и мускулите. Относително по-малко са сигналите за локална реакция на инжекционното място, симптоми при стомашно-чревния тракт, вариране в кръвното налягане и сърдечната честота и уголемяване на лимфните възли.