Световната здравна организация излезе с указания против употребата на изкуствени подсладители. Тези препоръки от СЗО са формулирани на базата на доказателства, които сочат, че подсладителите нямат спомагащ ефект при отслабване и не намаляват риска от заболявания, свързани с високата телесна маса. 


Създавани са множество заместители на захарта, които се представят за здравословна алтернатива. Измежду тях са захарин, аспартам и стевия. От СЗО предупреждават, че продължителният прием на подсладители вместо захар няма да помогне със свалянето на килограми и може да доведе със себе си рискове от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.


Поради факта, че подсладителите са алтернативи на захарта, в които няма калории, те нямат и никаква хранителна стойност. От СЗО препоръчват приемът на естествена захар, като плодове и неподсладени храни и напитки. Цялостното намаляне на приема на сладко би повишило качеството на живот.Препоръките се отнасят за всички, освен за страдащите от диабет, и включват всички видове подсладители, които не се класифицират като захари и се включват в храни и напитки или се продават самостоятелно. Това са ацесулфам, аспартам, адвантам, цикламат, захарин, сукралоза и стевия. Изключени са и продукти за лична хигиена, като пасти за зъби, кремове за кожа и лекарства.


Захарта сама по себе си не е вредна. Организмът ни преработва въглехидратите в глюкоза, което е вид захар и се използва от клетките като енергиен ресурс. Видовете захар, които приемаме като храна, могат да включват добавена захар или да имат естествена захар в себе си. Добавената захар се добавя на сериозно преработени храни, като множество подсладени напитки, хляб, сосове и сладки изделия. Естествено срещаната захар е налична при естествено сладки продукти, като плодове и мед. В тях се съдържат множество хранителни вещества, полезни за организма.


Подсладителите не съдържат в себе си добавена захар и нямат калорийна стойност. Те са толкова сладки, колкото е захарта, но се предполага, че не носят вредните ѝ ефекти и могат да се използват за регулиране на нивата на кръвна захар и телесно тегло. Някои проучвания обаче сочат за връзка между приема на подсладители и повишена инсулинова резистентност, която е предпоставка за диабет тип 2.

 

Референции:
Ni, J. (2023, May 15) WHO advises not to use non-sugar sweeteners for weight control in newly released guideline. Retrieved 2023, May 16 from https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline
Clavel-Chaperon, F. (2013, March) Consumption of artificially and sugar-sweetened beverages and incident type 2 diabetes in the Etude Epidémiologique auprès des femmes de la Mutuelle Générale de l'Education Nationale–European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort. Retrieved 2023, May 16 from https://doi.org/10.3945/ajcn.112.050997