Световната здравна организация (СЗО) препоръчва две нови лекарства за лечение на Covid-19. 

 

Първото лекарство, барицитиниб (от англ. ез. “baricitinib”), силно се препоръчва за пациенти с тежка до критична форма на Covid-19. То е част от клас лекарства, наречени Янус киназа инхибитори (JAK-инхибитори), които потискат свръхстимулацията на имунната система. СЗО препоръчва да се прилага с кортикостероиди.


 

Барицитиниб е перорално лекарство, използвано за лечение на ревматоиден артрит. То осигурява алтернатива на други лекарства за артрит, наречени блокери на рецепторите на интерлевкин-6, препоръчани от Световната здравна организация през юли, 2021 г.

 

СЗО също така условно препоръчва използването на лекарство с моноклонално антитяло, сотровимаб (от англ. ез. “sotrovimab”), за лечение на лек или умерен Covid-19 при пациенти, които са изложени на висок риск от хоспитализация. Това включва пациенти, които са по-възрастни, имунокомпрометирани, неваксинирани или страдат от диабет, хипертония и затлъстяване.

 

Сотровимаб е алтернатива на casirivimab-imdevimab, “коктейл” от моноклонални антитела, препоръчан от Световната здравна организация през септември, 2021 г. Продължават проучванията за ефективността на моноклоналните антитела срещу Omicron, но ранните лабораторни изследвания показват, че sotrovimab запазва своята ефективност.

 

Екипът от експерти на СЗО е разгледал и още две други лекарства за тежък и критичен Covid-19: руксолитиниб (ruxolitinib) и тофацитиниб (tofacitinib). Предвид техните неясни  ефекти, Световната здравна организация направи условна препоръка срещу употребата им.

 

Настоящите препоръки, формиращи осмата актуализация на насоките на СЗО относно терапията и Covid-19, се основават на доказателства от седем проучвания, включващи над 4 000 пациенти с по-лек, тежък и критичен Covid-19.

 

Световната здравна организация води дискусии с производителите за осигуряване на глобален капацитет за доставки и справедлив и устойчив достъп до новопрепоръчаните терапевтични средства. 

 

Двете новопрепоръчани лекарства - барицитиниб и сотровимаб - са предложени за предварителна квалификация на СЗО, която оценява качеството, ефикасността и безопасността на приоритетните здравни продукти за увеличаване на достъпа в страните с по-ниски доходи.

 

Припомняме, че Световната здравна организация за Европа заяви, че повече от половината европейци вероятно ще се заразят с варианта на SARS-CoV-2 Омикрон през следващите 6 до 8 седмици.

 

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии, включително няколко в Централна Азия. 50 от тях са потвърдили случаи на варианта на Омикрон.

Източник: 
WHO recommends two new drugs to treat COVID-19 - World Health Organization