ДНК-базираните тестове за човешки папиломен вирус (HPV) са по-ефективни от днешните често използвани скринингови методи за предотвратяване на рака на маточната шийка.

 

От подразделението на Световната здравна организация (СЗО) за Европа препоръчват тестовете, базирани на ДНК на HPV вируса, като основно средство за скрининг за рак на шийката на матката вместо цитонамазката, която е широко разпространена в европейския регион на СЗО.


 

От СЗО-Европа уточняват, че ДНК-базираните тестове са по-малко податливи на човешки грешки, за разлика от цитологичните. Ракът на маточната шийка е основна причина за смърт сред жените в световен мащаб.  През 2020 г. над 600 000 жени са били диагностицирани с рак на шийката на матката в световен мащаб, а около 342 000 жени са починали от болестта. В европейския регион на СЗО всяка година 30 000 жени умират от рак на шийката на матката.

 

„Тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати. Благодарение на скрининга, и по-специално с помощта на новите тестове, базирани на ДНК на HPV, ракът на шийката на матката може да бъде предотвратен или открит на ранен етап и излекуван. СЗО препоръчва тестовете на базата на ДНК на HPV като по-ефективни от цитологичните тестове, особено за страни с ниски и средни доходи, тъй като са по-малко податливи на грешки“, посочва Марилис Корбекс от службата по неинфекциозни заболявания към СЗО – Европа.

 

Ракът на маточната шийка се причинява от групата на често срещаните HPV вируси, които засягат лигавицата на устата, гърлото или гениталната област. Само 2 високорискови щама (номер 16 и 18) причиняват над 70% от случаите на рак на шийката на матката, но могат да бъдат лекувани, ако бъдат открити достатъчно рано. По тази причина СЗО препоръчва ДНК-базирано изследване за HPV като първи метод за скрининг.

 

За общата популация жени, СЗО препоръчва ДНК изследване да се прави от 30-годишна възраст, с редовен скрининг на всеки 5-10 години.
 

За жените с ХИВ, СЗО препоръчва ДНК изследване от 25 години, с редовен скрининг на всеки 3–5 години.


Тестовете, базирани на ДНК на HPV вируса, са сравнително нов инструмент за скрининг, който тепърва започва да се прилага в някои страни. В държави с ефективни скринингови програми за рак на шийката на матката (редовна цитонамазка и ваксинация срещу HPV вирус) смъртността от рак на шийката на матката е намаляла петкратно през последните 50 години.

 

Според СЗО скрининговите тестове на базата на ДНК на HPV са по-рентабилни и са подходящи за всички държави. Глобалната стратегия на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка има за цел до 2030 г . 90% от момичетата да бъдат ваксинирани срещу HPV, а 70% от жените да бъдат обхванати в скрининг поне два пъти през живота си. Другата цел на СЗО е 90% от случаите на рак на маточната шийка да бъдат лекувани ефективно, включително обхванати с палиативни грижи, когато това е необходимо.

 

Източник: 

https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2021/9/who-recommends-dna-testing-as-a-first-choice-screening-method-for-cervical-cancer-prevention