Световната здравна организация (СЗО) оглави първото по рода си мащабно клинично изпитване на три нови лекарства за COVID-19. В научноизследователската и развойна дейност, свързана с COVID-19, ще се включат 52 държави. Платформата „Солидарност ПЛЮС“ предвижда хоспитализирани пациенти с COVID-19 от цял свят да участват в изпитването на три нови лекарства за лечение на тежка коронавирусна инфекция.

 

Трите медикамента, които ще се изпитват - артесунат, иматиниб и инфликсимаб - са избрани от независима експертна група към СЗО заради потенциала си за намаляване на риска от смърт при хоспитализирани пациенти с COVID-19.


 

Медикаментите вече се прилагат за лечение на други състояния: артесунат се използва за тежка малария, иматиниб за някои видове рак, а инфликсимаб за заболявания на имунната система като болест на Крон и ревматоиден артрит. 

 

„Намирането на по-ефективни и достъпни терапевтични средства за пациенти с COVID-19 остава критично важно и СЗО с гордост оглавява тези глобални усилия“, посочва Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Бих искал да благодаря на участващите правителства, фармацевтични компании, болници, клиницисти и пациенти.“

 

Платформата „Солидарност ПЛЮС“ представлява най-голямото глобално сътрудничество между държавите, които членуват в СЗО. В нея участват хиляди изследователи от над 600 болници в 52 държави. Това позволява едновременното изпитване на множество терапии по единен протокол, оценката на нови лекарства и отпадането на други като неефективни.

 

В първата фаза от глобалното клинично изпитване бяха оценени медикаментите ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон. Резултатите показаха, че те имат слаб или никакъв ефект върху хоспитализираните пациенти с COVID-19.

 

Артесунат

 

Артесунат се произвежда от индийската фармацевтична компания Ipca Laboratories и се прилага за лечение на малария. В изпитването той ще се прилага интравенозно в продължение на 7 дни за лечение на COVID-19. Ще се използва стандартната доза, препоръчана за лечение на тежка малария. Артесунат е производно на артемизинин, противомалaрийно лекарство, извлечено от билката Artemisia annua. Артемизинин и неговите производни се използват за лечение на малария и други паразитни заболявания повече от 30 години и се считат за безопасни.

 

Иматиниб

 

Иматиниб се произвежда от швейцарската фармацевтична компания Novartis и се използва за лечение на някои видове рак. В изпитването за COVID-19 той ще се прилага перорално, веднъж дневно, в продължение на 14 дни. Ще се използва стандартната доза, която е в долната граница на дозата, изписвана за продължително лечение на пациенти с хематологични злокачествени заболявания. Иматиниб е инхибитор на тирозин киназата, който може да спре изтичането на белодробните капиляри.

 

Инфликсимаб

 

Инфликсимаб се произвежда от щатската фармацевтична компания Johnson and Johnson и се използва за лечение на заболявания на имунната система. В изпитването той ще се прилага интравенозно като единична доза за лечение на COVID-19. Използваната доза е стандартната доза, която се изписва на пациенти с болест на Крон при продължително лечение. Инфликсимаб е TNF алфа инхибитор, химерно моноклонално антитяло, което разпознава човешки TNF алфа. Биопрепаратите против TNF са одобрени за лечение на определени автоимунни възпалителни състояния преди повече от 20 години.

 

Източник:

https://www.who.int/news/item/11-08-2021-who-s-solidarity-clinical-trial-enters-a-new-phase-with-three-new-candidate-drugs