Световната здравна организация (СЗО) одобри китайската ковид ваксина CoronaVac за спешна употреба, което означава, че ваксината отговаря на международните стандарти за безопасност, ефикасност и производство.

 

Тя се произвежда от базираната в Пекин фармацевтична компания Sinovac и е втората китайска ковид ваксина за спешна употреба, след тази тази на Sinopharm.


 

В същия списък влизат и ваксината срещу ковид-19 на Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen и три варианта на ваксината на Astra Zeneca.

 

„Светът отчаяно се нуждае от множество ваксини срещу ковид-19, за да се справи с огромното неравенство в достъпа до ваксини по света“, посочва д-р Марианхела Симао, помощник-генерален директор на СЗО, отговарящ за достъпа до лекарства.

 

От СЗО приканват фармацевтичните компании да участват по-активно в овладяването на пандемията, като споделят своето ноу-хау и данни за производството на ваксини.

 

Списъкът на спешна употреба позволява на една ваксина да бъде включена в механизма за глобални доставки на ваксини COVAX и позволява на страните да ускорят процедурите си по регулаторно одобрение на ваксините срещу ковид-19.

 

Решението една ваксина да влезе в списъка за спешна употреба на СЗО се взема от международна експертна група и от техническа консултативна група.

 

В случая с ваксината Sinovac-CoronaVac, оценката на СЗО е дошла след проверки на мястото на производственото съоръжение.

 

Ваксината на Sinovac-CoronaVac, съдържа инактивиран коронавирус. Лесното ѝ съхранение я прави подходяща за разпространение в страните с по-ниски доходи, посочват от СЗО.

 

Стратегическата консултативна група на експертите по имунизация към СЗО препоръчва ваксината да се използва при лица над 18 години, в схема с две дози, поставени през интервал от две до четири седмици.

 

Резултатите от изследванията на ефикасността ѝ показват, че тя предотвратява симптоматично заболяване при 51% от ваксинираните и предотвратява тежък ковид-19 и хоспитализация при 100% от учасниците в клиничните изпитвания.

 

Заради малкия брой възрастни над 60 години, включени в клиничните изпитвания, СЗО препоръчва мониторинг на безопасността и ефективността ѝ в тази възрастова група, без да поставя ограничения за приложението ѝ при по-възрастни хора.