Световната здравна организация (СЗО) одобри ковид ваксината на китайската държавна фармацевтична компания Sinopharm за спешна употреба, с което даде зелена светлина на нейното приложение в световен мащаб.

 

Ковид ваксината на Sinopharm се произвежда от Пекинския биоинститут по биологични продукти.


 

„Добавянето на тази ваксина в списъка за спешна употреба ще ускори достъпа до ваксини срещу COVID-19 в страни, които се стремят да защитят здравните работници и населението в риск“, посочи д-р Марианхела Симао, помощник-генерален директор на СЗО, отговарящ за достъпа до лекарства.

 

СЗО прикани китайската фармацевтична компания да участва в механизма COVAX, който цели да осигури по-справедливо разпределение на ковид ваксините в света.

 

В него могат да участват само ваксините, включени в списъка за спешна употреба на СЗО. Освен това държавите могат да ускорят процедурите си за разрешение за ваксините, одобрени от СЗО за спешна употреба.

 

Преди да добави ваксина в този списък, СЗО оценява качеството, безопасността, ефикасността и условията за съхранение и транспортиране. В случая с ваксината на Sinopharm са извършени и проверки на място в производственото съоръжение.

 

Ковид ваксината на Sinopharm е инактивирана ваксина, която съдържа мъртви частици от коронавирус. Достъпните условия за съхранение я правят подходяща за страните с по-ограничени здравни ресурси, посочват от СЗО.

 

Това е първата ковид ваксина, на чиито флакон ще има индикатор под формата на стикер, който ще променя цвета си при твърде висока температура.

 

Това ще позволява на медицинските лица да разберат дали ваксината може да се използва безопасно.

 

Консултативната група по имунизации на СЗО препоръчва китайската ваксина да се прилага на лица над 18 години в две дози с интервал от три до четири седмици.

 

Ефикасността на ваксината се оценява на 79% във всички възрастови групи взети заедно.

 

Сравнително малък е обаче броят на хората на възраст над 60 години, които са били включени в клиничните ѝ изпитвания.

 

Въпреки това СЗО не препоръчва горната възрастова граница за ваксината, тъй като по предварителни данни за имуногенността ь се смята, че тя може да има защитен ефект и при възрастните хора.

 

Процедурата за добавяне към списъка на СЗО за спешна употреба включва оценка на годността на нови лекарствени продукти по време на извънредни ситуации в областта на общественото здраве. В него засега са включени ковид ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen-Johnson & Johnson.