Процентът на абортите в богатите страни е драстично намалял през последните 25 години до историческо дъно. Това показва глобално проучване, проведено от Световната здравна организация (СЗО).
 
В по-бедните държави обаче спадът не е значителен.
 
Според специалистите законите, които ограничават абортите имат лек принос в спада, но в повечето случаи принуждават жените да предприемат рисково прекратяване на бременност.
 
Средно 56 милиона аборта са регистрирани всяка година в световен мащаб, в периода 2010 г. – 2014 г.
 
Общите констатации от проучването подчертават и липсата на достъп до модерни методи за контрацепция в по-бедните страни.
 
Повече от 80% от нежеланите бременности са при жени, които не получават контрацепцията, от която се нуждаят. Тези бременности в повечето случаи приключват с аборт, казват изследователите. 
 
Разликата от тенденцията за сериозен спад в абортите в по-богатите държави, до голяма степен се дължи на ръста в използването на модерна контрацепция, която е дало на жените възможността за по-голям контрол и личен избор. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследването използва данни за броя на абортите от национални представителни проучвания, официални статистически данни, както и от други публикувани и непубликувани изследвания, заедно с информацията за потребността и употребата на контрацепция. 
 
Изследователите са открили, че между 1990 г. и 2014 г. годишният процент на аборти при жени в детеродна възраст (15-44 г.) е намалял от 46 до 27 на сто. Това се дължи именно на по-достъпните и разнообразни методи за контрацепция.
 
Само 2% е спадът в абортите в по-бедните страни, като остава почти непроменен – от 39% на 37 на сто. 
 
В Африка, където на повечето места абортите са незаконни, процентите са се променили само с 1 пункт. 
 
Когато става дума за цените на абортите, през последните 25 години най-голям спад се наблюдава в Източна Европа.
 
Понижение има и в останалата част на Стария континент, както и в Северна Америка, констатира проучването на СЗО.