Разграждайки никотина преди да стигне до сърцето и мозъка, иновативна ваксина силно намалява зависимостта от никотинови продукти, отнемайки приятните ефекти от употребата им.

Тютюнопушенето е труден навик за отказване. Доказано е, че фармакологичните и поведенчески аспекти на тази, все още законна форма на наркомания, са сходни с тези пристрастяването към кокаин и хероин. Но ако първоначално не се развие пристрастяване?

Изследователи от Медицинския колеж на университета Корнел, Ню Йорк, са разработили медикамент, който инхибира ефектите на никотиновата интоксикация. Макар че представлява само 0,6 до 3% от сухото тегло на повечето тютюневи изделия, никотинът е изключително потентно вещество. След като навлезе в кръвта, са му необходими от 10 до 20 секунди да премине кръвно-мозъчната бариера. Въпреки тази си бързина, никотинът е безсилен пред новия препарат. Ваксината стимулира черния дроб да произведе значителни количества антитела, които унищожават никотиновата молекула почти веднага, щом влезе в кръвния ток. Така тотално изчезва отпускащия и успокоителен ефект на цигарата.

Сходни по механизъм терапии съществуват отдавна, но имат огромен недостатък – включват редовен, седмичен прием на коктейл от медикаменти, които имат доста странични ефекти и трябва да се комбинират с имуносупресанти. Новият продукт се прилага само веднъж и гарантира устойчиви в дългосрочен план ефекти. Средството може да се използва както за превенция при млади хора от рискови групи, които биха се поддали на вредния навик, така и при закоравели пушачи, изчерпали всички други алтернативи на борба с пристрастяването си.